Laddar annons
12 Dec, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ny roséchampagne och mogen Vintage

Nya denna vecka är bl.a. en riktigt läcker och billig fransk Malbec och en närliggande gascognesk vitt torr druvblandning med friskhet och karaktär. I mer exklusiv stil finns en helt ny stor roséchampagne och en mogen magnifik Vintage Port bland veckans nya.

 

I Cahors som ligger sydost om Bordeaux odlar man fortfarande i huvudsak Malbecdruvan. Där kan den åstadkomma mycket välstrukturerade och rika härliga viner. Ofta är de lite tuffa och tanninstrama i sin ungdom, vilket för känsliga personer kan kännas lite svårtillgängligt. Vinerna får inte drickas utan mat. Deras tuffhet blir däremot ofta en tillgång när man kombinerar dem med lite smakrika kötträtter. Numera händer det att man gör viner utan den där extra tuffheten och stramheten utan att det för den skull blir nämnvärt försvagat innehåll i övrigt. En ovanligt bra och dessutom billig sådan, Malbec är Reserve du Vieux Noir, 2010 för 69 kronor.

 

Château la Reyne Prestige, 2009 för 95 kronor är ett större Cahors vin med betydligt tuffare sluttoner. Det gör det till ett utomordentligt lagringsvin i den måttfullt prissatta stilen. Jag har själv lagrat några olika årgångar av detta vin och njuter nu till ringa penning 2005:or med betydligt större karaktär och innehåll efter fyra års lagring. De har också nu fått mjukare och lite snällare sluttoner. Det är veckans nya ”billiga” lagringsvin på Röttorps Bästa.

 

Strax söder om Cahors ligger Gascogne upp mot Pyrenéerna. Där är det Tannat som är den stora rödvinsdruvan och dess mästare är Alain Brumont. Han gör också ett riktigt intressant vitt torrt vin, genom att blanda det egna distriktets härliga vitvinsdruva, Gros Manseng med den internationella Sauvignon Blanc. La Gascogne par Alain Brumon, 2011 för 79 kronor är ett riktigt trevligt rikt och friskt vin med betydande egen karaktär och längd, ett betydande vin i sin prisklass.

 

De allra flesta riktigt bra och prisvärda halvtorra vita vinerna hittar Röttorps Bästa i Moseldalen. Där finns tradition, terroir med fantastiska vingårdslägen både vad gäller jord och exponering. De bästa lägena är förstås inte så billiga. Ändå kostar idag de främsta moselvinerna mycket mindre än de gjorde förr. För drygt hundra år sedan kostade en flaska toppmosel lika mycket som en flaska röd Bordeaux i deras toppskikt. Alla vingårdar ligger inte i störtbranta, svårodlade och dyrbara lägen. Det görs en hel del riktigt bra halvtorr Mosel från mindre exklusiva och mindre branta vingårdar, påfallande ofta från det utmärkta kooperativet Moselland. Deras Moselland Riesling Spätlese, 2011 för blott 64 kronor har rätt bra längd, fin balans och härlig sötma för bärefterrätter och liknade.

 

I det exklusiva segment kommer två intressanta nyheter på Röttorps Bästa denna vecka. Den utmärkta odlarfamiljen Turgy har en lång imponerande historia med massor av fin gammal champagne bakom sig, även om man bara gör ca 60 000 flaskor om året. De ligger i hjärtat av Cotês de Blanc i den berömda Grand Cru byn Mesnil. De finns sedan några år tillbaka med sin utmärkta baschampagne för 249 kronor på Systembolaget i några få butiker. Nu har han släppt en riktigt trevlig finessig och balanserad roséchampagne i Michel Turgy Brut Rosé GC som kostar 349 kronor i BS. I mitt tycke är det den mest prisvärda roséchampagnen just nu på Systemet. Utmärkt både för skål och mat. Finns bara i liten upplaga så den behöver nog beställas redan nu för att det skall bli något för de kommande helgerna.

 

Det känslosamma, storslagna och exklusiva vinet för december, jul och årets nya Stilton är en mogen Vintage Port. För den som inte sedan länge planerat detta är det svårt att kunna dra fram en tillräckligt utvecklad och mogen Vintage. De är vanligen bäst när de är mellan 20 och 40 år gamla. Det brukar också vara dyrt.  Det är bara den allra bästa procenten av allt portvin som deklareras till Vintage. De mäktigt koncentrerade söta rödvinet buteljeras tidigt och skall sedan under lång tid mogna utan nämnvärd syretillförsel dvs på täta flaskor i stället för på otäta fat. Under årens lopp utvecklas vinet till en magnifik komplex sammanvävd smak, färgen glesnar lite och plockar upp lite bruna toner och doften når himmelska höjder om allt går väl. Just nu finns det en sådan mogen Vintage i början av sin storhetstid, utvecklad, redan magnifik och dessutom i sammanhanget riktigt billig. Jag hade själv tillfälle att prova den i lördags tillsammans med fem andra betydande Vintage. Denna julens glädjespridare är Fonseca Guimarens Vintage Port, 1995 för 329 kronor. Sällan om ens aldrig har en så bra mogen Vintage sålts för så lågt pris i modern tid. Vinet har en stor fällning och måste dekanteras noga för att skilja bort grumset. Det bör göras ca sex timmar innan serveringen, för att ge vinet luft.