Laddar annons
24 Jun, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med sommarens bästa köp

Många av de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa är ovanligt prisvärda viner. De ger dig vintips på riktigt bra viner till fortfarande måttliga priser.

Nya viner v26 2115 på Röttorps Bästa

Baron de Ley Reserva, 2010 för 109 kronor är en mycket spänstig, rik och modern rioja kombinerad med klassisk rikedom och mognad. Förra årgången var ännu lite bättre, men den är fortfarande bästa alternativet kring hundringen från detta generösa vindistrikt.

Nebbiolorosé!

Langhe Rosato Josetta Saffirio, 2014 för 119 kronor. En helt galet ovanlig och tuff rosé på 100 % nebbiolo från Piemonte i norra Italien. Torrt bra matvin till lätta fräscha sommar rätter . Kul rosé i annorlunda stil, med en tomte på etiketten. Jag undrar ändå varför man inte gör ett riktigt rödvin på så bra druvor.

Mullig chablis

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire, 2013 för 176 kronor är en rik stor lite mullig rik bourgogne från Brocard’s gamla stockar i Chablis. Tveksamt år, men med denna hårda selektering har det blivit en generös och utmärkt bourgogne.

Den enda halvtorra boxen som duger

FM Riesling 3lbox, 2013 för 239 kronor är en hyggligt frisk och balanserad halvtorr riesling på box. Just nu den enda bra halvtorra boxen med klass.

Vällagrat efterrättsvin

Moscatel de Setubal 37cl, 2009 för 69 kronor halvan är ett innehållsrikt och tätt starkvin med sötma och fin längd och mognad. Trevligt efterrättsvin till nästan allt, d.v.s. ett bra alternativ när Du inte vet vad Du skall ta. Fantastisk prisnivå på detta lång lagrade vin.

Fin budgetchampagne

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut för 199 kronor är en frisk, fruktig och trevlig champagne med bra längd och verkligt långt klingande slut som gör varje fest lite extra festlig. Komplex i fruktig och lättbegriplig stil. Kostar hälften av de stora berömda husens motsvarande vin. Det blir festligt dubbelt så ofta eller till halva priset.

Amarone med stil

Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone, 2007 för 399 kronor är veckans nya lyxvin på Röttorps Bästa. Rikt och ganska stramt för att vara amarone med betydande innehåll, bra längd och finessigt slut. Vinner också mycket på fortsatt lagring. Serego Alighieri köptes av Dante’s son på mitten av 1300-talet och är kvar i släkten. Deras amarone görs på ett lite annorlunda sätt. De har en särskild klon av molinara druvan som de är särskilt stolta över och vinet lagras på stora fat av körsbärsträ. Görs av vinhuset MASI och passar fantastiskt bra till rensadel.