Laddar annons
18 Dec, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mogen Priorat

 

Priorat är det nya riktigt intressanta vindistriktet i Spanien. Ett speciellt klimat, branta sluttningar och terroir för bland annat mycket laddade grenacha druvor. När Du behöver ett stort rött vin med utveckling och mognad är prioraten Finca el Puig, 2007 för 189 kronor ett utmärkt val. Rikt och läckert och med stor mognadskomplexitet, lätt begynnande multnad och bra längd och framtid.

 

För att se veckans 22 rekommenderade viner skall Du klicka på Röttorps Bästa i menyn ovan eller här. Nya vintips denna vecka är bl.a. en klassisk mustig Rhônblend från Sydafrika, lättsam grenache från Australien, stort vitt vin på verdicchio och chardonnay till fyndigt pris, en fyndig stor vit bourgogne, Extra Brut champagne, mm

Klassisk Rhôneblandning i Sydafrika

Rhônedalen i Frankrike har länge varit en förebild för övriga vinvärlden. Där blandar man druvor och två av de främsta är den precisa Syrah med sina mäktiga lite rökiga toner och den tuffa Mourvèdredruvan med mycket svartfruktig och hård struktur. En annan egenhet i Rhône är att man ofta även har en mindre mängd gröna druvor med i de röda vinerna, t ex Viognier. Numera görs sådana blandningar även i den nya vinvärlden. Just nu finns en utmärkt sådan för mycket trevligt pris i Flat Roof Manor Shiraz Mourvèdre Viognier, 2011 för 79 kronor. Rikt och lite expressivt med bra längd och rikedom i mustig Rhône stil.

Delikat lättsam grenache

Söder om Adelaide i Australien finns en ovanlgit kul, bra och egensinnig vinproducent i d'Arenberg. De gör massor av originella bra viner med roliga namn. The Stump Jump Reserve Grenache, 2011 för 99 kronor är ett läckert finstämt vin på samma grenachedruva som gjort den mäktiga och mogna prioraten. Lättsamt och delikat vin med bra långt slut för måttligt bullriga rätter. Bra till den helstekta julkalkonen.

Kalkonvin på verdicchio och chardonnay

Marche i östra Italien är hemorten för den härliga gröna verdicchiodruvan och det i inte minst i Sverige så framgångsrika vinhuset Umani Ronchi. De har skapat ett nytt intressant vin Le Busche, där man blandar sin verdicchio med chardonnay. Nu i december kom den fyndiga årgången 2010, för 119 kronor, av detta lätt ekade mäktiga vita torra vin i det tillfälliga sortimentet. Rikt friskt lite ungt och laddat med stort långt slut och betydande potential för fortsatt utveckling. Ovanligt mycket vin för pengarna och utmärkt till smakrika fiskrätter och även julkalkonen för de som vill ha ett vitt vin. Det kan användas på samma sätt som en just vit bourgogne.

Fyndig stor vit bourgogne

När det skall vara ett rikt och elegant vitt torrt vin är en bättre bourgogne ofta ett lysande alternativ. Med den mognad, uppfostran och utveckling som finns hos Chablis Premier Cru Fourchaume, Brocard, 2010 för 199 kronor blir det riktigt bra. Elegant stor läcker smörig och lång utvecklad smak, fin syra och framtid.  Stor vit bourgogne till fyndigt bra pris.

Ädel Extra Brut Champagne

De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs, för 259 kronor, är en finstämd mineralisk champagne med delikata läckra torra toner och ädelt slut med en tuch av krutighet. Rikt stor champagne för sitt prisläge. Extra Brut betyder att den har låg dozage (den tillsats av socker som görs innan vinet får sin champagnekork), vilket fungerar bra på riktigt välbalanserade champagner. Blir därmed lite ädlare och precisare och mindre insmickrande. Finns i Beställningssortimentet.    

Lyxig Hermitage

Veckans nya röda lyxvin på Röttorps Bästa är en halvmogen nordRhônare, Hemitage Rouge från Guigal, 2006 för 369 kronor. Stor rik distinkt och läcker ren Syrah redan idag i skön stil från den berömda Hermitagekullen och ett av norra Rhônes stora vinhus. Växer även mycket för den som har källare att lägga ned i.  

Generös Rheingauriesling

Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Trocken Alte Reben, 2009 för 269 kronor är precis så bra som namnet är långt. Leitz gör sina stora rieslingviner lite mindre hårda och mer generösa än många andra producenter i Rheingau. Att detta vin dessutom fått några år på nacken är en stor fördel. Magnifik stor riesling med viss utveckling, komplexa långa härliga toner och utvecklat stort slut i subtil stil.

Montepulciano för källaren

Veckans nya måttligt dyra lagringsvin på Röttorps Bästa är Cúmaro Riserva, 2008 för 149 kronor. Ungdomligt tätt rikt och mäktigt stort nyanserat vin på montepulcianodruvan med längd och stor framtid. Denna årgång är osedvanligt bra och ett toppvin redan idag, men har mycket mer att ge vid lagring. Även här är det vinhuset Umani Ronchi som fått till det extra bra.