Laddar annons
Röttorps Bästa med stor Syrahblend
11 Nov, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med stor Syrahblend

Stor syrahblend, Loire sauvignon blanc, mousserande Loire, delikat lyxig Nahe riesling, seriös fruktig cab box, rund och blommig vit box och en stor toscan mest för källaren är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v46 2015 på Röttorps Bästa

The Chocolate Block, 2012 för 249 kronor. Kommer från vinhuset Boekenhoutskloof, en stor syrah entusiast i Franchhook i Sydafrika. The Chocolate Block, är ett intressant blandvin på i huvudsak syrah med inblandning av cabernet s, grenache, cinsault och en skvätt viognier.  Nu i ny årgång 2012, som gärna kan lagras vidare, men härligt ungt rikt komplext vin också idag till i första hand smakrika kötträtter.

Loire sauvignon blanc

Brochet Réserve Sauvignon Blanc, 2014 för 99 kronor är ett friskt örtigt och gräsigt loirevin. För prisläget komplex och nyanserad sauvignon blanc med bra eftersmak och lite finess. Passar väl både som aperitif och till lättare fisk, skaldjur och grönsaksrätter eller en mildare getost.

Mousserande Loire

Langlois Crémant de Loire Brut, 2014, för 129 kronor är ett riktigt bra mousserande vin på i huvudsak chenin blanc, med inslag av chardonnay och cabernet franc från mellersta Loire. Lätt mineraliskt med också fruktiga toner, bra struktur, syra och längd. Numera lite lättillgängligare än förr. Bra bubbel med egen karaktär.

Delikat Nahe rielsing

Emrich-Schönleber Halenberg Riesling Trocken, 2012 för 329 kronor. Mycket delikat mineralisk finlir riesling från toppläge i lättare stil. Fantastiskt till mat av motsvarande delikatessnivå. Kommer från det geografiskt ganska lilla med kvalitetsmässigt betydande tyska vindistriktet Nahe. Där gör Emrich-Schönleber och ett par producenter till rieslingviner med fantastiska delikata mineraltoner. De kräver kanske en viss träning. Men det är det mycket väl värt för att hitta hem till finesserna där. Veckans nya vita lyxvin ligger i BS.

Seriös fruktig Cabernet box

Viña Maipo Cabernet Sauvignon, 2014 för 188 kronor för 3l är en bra, seriös och fruktig röd chilenare på cabernet sauvignon. Mörk svartvinbörsfruktig med klang, just struktur och långt slut.

Rund och blommig vit box

Ecologica Torrontés Chardonnay, 2014 för 199 kronor för 3l är en generös lite rund och blommig vit torr box med liten fetma och ganska bra kraft. Aromatiska inslag från Argentinas egen torrontés druva. Passar i mitt tycke särskilt bra till rätter med moderna asiatiska smaker inklusive koriander.

Toscan mest för källaren

Castello di Fonterutoli, 2011 för 299 kronor är en tät svartfruktig ungdomlig toscan med stor potential för att bli ett verkligt magnifikt vin med fortsatt uppfostran i källaren. Har lite av bordeauxstruktur och spara gärna ett helt decennium till, även om det också är ett kul vin idag. Allra mest intressant och utvecklande för Din vinsmak är att köpa 12 flaskor nu och ta upp en om året i de närmsta 11 åren. Fonterutoli tillhör de stora förnyarna i Chianti Classico området i centrala Toscana.