Röttorps Bästa med franska druvor i Toscana
Franska druvor i Toscana, generös NZ pinot, delikat vit basbourgogne, ”billig” mogen Vintage, en vit söt mogen och fräsch, expertchampagne och rosébubbel i champagnestil är veckans sju nya viner på Röttorps Bästa.
Nya viner v47 2015 på Röttorps Bästa
Franska druvor i Toscana
Brioni Sant'Antimo Rosso, 2013 för 101 kronor. Utmärkt rödvin kring hundringen gjort på främst franska druvor i Montalcino området i södra Toscana. Här finns både Syrah, CS, Merlot och Petit Verdot samt lite av distriktets egen Sangiovese Rosso. Bra struktur, balans och innehåll med framtid och utvecklingsmöjligheter ännu aningen kärvt i slutet. Bäst för rätter på rött kött.
Generös NZ pinot
Rua Pinot Noir, 2014 för 159 kronor är en modern lite ovanligt rik, fruktigt och generös Nya Zeeländsk pinot noir från inlandsdistriktet Central Otago, långt söderut. Lättillgänglig och ganska öppet idag med ändå lite sofistikerade och nyanserade toner. Passar bra till alla typer av vinkonsumenter när de mumsar i sig tama fåglar, ostar eller lättare vilt.
Delikat vit basbourgogne
Bourgogne Les Sétilles, 2013, för 156 kronor. Det är tunnt med bra vit bourgogne i måttlig prisklass från de lite svaga åren 2013 och 2014. Denna bas bourgogne från vitvinsspecialisten O Leflaive håller dock stilen riktigt bra. En delikat fin lättare bourgogne med mycket lång nyanserad eftersmak och finess. Snyggt ända in i mål. Avviker på ett ljuvligt sätt från många andra billigare vita viner från Côtes d’Or under senaste tiden. Ska det vara riktigt bra vit bourgogne därifrån, börjar det numera på denna prisnivå.
”Billig” mogen Vintage
Fonseca Guimaraens Vintage Port, 1998. Det drar ihop sig till jul och släppet av den nya årgången av Stiltonost. Den perfekta följeslagaren till stilton och de flesta andra ostar är en hyggligt gammal och mogen Vintage Port. Dyrt, mycket exklusivt, kräver långlagring och en stor vin och smakupplevelse. Utan att stiga ner särskilt långt från Olympens höjder kan man ändå med denna härliga ”andra Vintage” från ”stora” portvinshuset Fonseca komma undan med 339 kronor flaskan och få den hyggligt mogen direkt i butik som 16 åring (även om den vinner på fortsatt lagring). Måste försiktigt dekanteras för att skilja vinet från fällningen i flaskan, gärna några timmar, före konsumtion. Svårt att inte gilla.
En vit, söt, mogen och fräsch
Château du Juge 37cl, 2010 för 79 kronor per halvflaska är en frisk, balanserad och komplex fusksauternes med nu fem goda år på nacken. Odlas tvärs över floden från Sauternes med samma metoder och druvor och liknande terroir. Samtidigt sött, moget och fräscht gör det till ett mycket användbart efterrättsvin och utmärkt även härligt till milda patéer, anklever och mycket annat.
Expertchampagne
Fresnet-Juillet Spécial Club Brut, 2002 för 396 kronor är lite av en expertchampagne. Det betyder att den har ett stort och mycket komplext utvecklad mineraliskt smak innehåll, men mindre direkt fruktighet. Här finns också mycket friska (för några kanske lite väl hårda syror) som ger den 13 år unga champagnen från detta toppår stor struktur och fräschör. För mineral och syra diggarna är det storslaget och dessutom till samma pris som de stora husens föga sofistikerade standardchampagner utan årgång. Men liten expertvarning utfärdas för denna champagnestil.
Rosébubbel i champagnestil
Pongrácz Rosé Brut, för 129 kronor är ett trevlig torr och ganska elegant rosébubbel i BS. Sydafrikanska Pongracz är ett riktigt bra champagne substitut även på rosé.