Laddar annons
18 Apr, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fyndig vit bourgogne

Nya denna vecka är en härlig box med en liten just vit bourgogne och en ny Nobel röd toscan för den fina middagen.

Periquita Reserva, 2008 för 79 kronor är ett lysande moderniserat men ändå klassiskt rött portugisiskt vin. Här finns en mäktig och mustig lätt kryddig smak, struktur för ett långt liv och lite rustik generositet till mycket måttliga pengar. Vinet är storebror till den ”vanliga” Periquitan och finns också som box för 259 kronor.

Poliziano är Röttorps Bästas favorithus i Vino Nobile distriktet i sydöstra Toscana kring staden Montepulciano. Här gör man sina viner traditionellt på Prugnole Gentile, en klon av Sangiovese. De är ofta rätt hårda och strama i sin ungdom. Nu i april kom deras Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove 2008 för 149 kronor. Snyggt, elegant och snällt för en Vino Nobile med långt trevligt slut. Poliziano gör ytterligare två Vino Nobile i högre prisklass.

Det har kommit en ny bra årgång av Réserve de la Condamine, 2009, 69 kronor. Ett ovanligt nyanserat och finstämt rödvin för det rimliga prisläget och aningen rikare än föregående årgång. Riktigt bra till hela skalan av smakmässig tyngd hos maten.

Soave är Italiens största vitvinsdistrikt i volym. Där görs på slätten mycket stora mängder enkelt, milt, och billigt vin. På de första kullarna av Alperna görs på garganegadruvan många stora soaveviner med stor distinktion och personlighet. Då krävs bra sluttningsvingårdar med gamla stockar och liten skörd. Röttorps Bästa tipsar denna vecka om toppsoaven La Froscà, 2009 från Gini för 149 kronor. En soave med fräschör, komplexitet och lite tyngd för den finare middagen. Kan användas som en lätt vit bourgogne.

I den stenhårda klassen bra mousserande viner kring hundralappen är veckans tips den smakrika mäktiga Cavan Cordoniu Raventós. Rätt lång tid på jästfällingen ger vinet mer mognadskaraktär och större komplexitet än vi vanligen hittar i spanska mousserande viner. Lite av Cavans ”Bollinger”.

Vi har nu i flera år kunnat glädja oss åt en riktigt bra fyndig liten vit Bourgogne för bara 75 kronor flaskan på Systembolaget. Mâcon-Villages Chardonnay, 2010 finns nu också på 3 liters box för det osannolika priset 229 kronor i Beställningssortimentet. Det motsvarar ca 57 kronor per 75 cl. Det är den i särklass billigaste bourgognen någonsin på Bolaget. Beställs till Din butik på Systembolagets hemsida minst en vecka innan Du skall använda den. Ett perfekt husvin till fantastiskt pris. Det enda Du behöver göra är att vara ute i god tid.