2 Oct, 2013

Röttorps Bästa med fyndigt rött Dourovin

Numera gör flera av de berömda portvinsfirmorna riktigt bra lättviner på samma druvor. Från Quinta do Noval finns nu fyndet Cedro do Noval, 2009 för 149 kronor. Rikt läckert, betydande, välbyggt, laddat och riktigt kul lättvin med begynnande mognad. Noval har samma ägare som 2;a cru Ch Pichon Longueville Baron i Pauillac Bordeaux. Det har haft en positiv effekt på deras lättviner.

Nya vintips denna vecka är bl.a. ett härligt rikt lättvin från portvinsdalen med mognad och ett utan, för källaren. En magnifik halvtorr Mosel och snyggt och fräscht torrt Ruedavin finns också här liksom röd och vit billiga och bra boxar samt ett riktigt just rosébubbel i gräll flaska.

Vitt torrt och fräscht från Rueda

Rueda är ett av de få riktigt intressant rena vitvinsdistikten i Spanien, vid Duerofloden. Det är samma flod som heter Douro i Portugal. Marqués de Riscal var en av pionjärerna att skapa friska lättsamma och samtidigt lite karaktärsfulla viner här på Verdejodruvan. Marqués de Riscal Rueda, 2012 för 74 kronor är ett trevligt vin med bra längd och betydande smak i frisk stil, bra årgång.

Halvtorr rödskiffertrappa till himmelen

Bland de halvtorra vinerna tycker jag alla de senaste årgångarna av Dr Loosens Erdener Treppchen R Kab är helt underbara. 2012 är ännu en lysande årgång av detta himmelska vin som växer i rödskiffer (det vanliga är blåskiffer i Mosel) vilket ger det en speciell smak och doft. Provade nyligen en 33-åring av samma vin från ett klent år och den var fortfarande riktigt intressant. Så det är ingen brådska att dricka upp, när du fått hem några flaskor i Beställningssortimentet för 139 kronor styck.

Bästa basportvinet

Det finns mängder av dåliga enkla portviner, som Du bör undvika. Särskilt som det finns riktigt bra portviner för obetydligt mer pengar. Det är dumt att köpa något som är billigare än utmärkta basportvinet Graham's Six Grapes Reserve Port, 61 kronor för halvan och 124 kronor för helan. Relativt rikt och tätt med kraft och verkligt långa bra ungdomliga toner. Ett utmärkt ostvin, passar också bra till frukt och andra efterrätter eller som rent sällskapsvin med eller utan brasa.

Fräscht rosébubbel i tveksam flaska

Jag har provat alla mousserande på bolaget inklusive betydande delar av dem i BS. Bland billigare rosébubbel framstår för mig Pata Negra Rosado Brut för 65 kronor flaskan som bäst. Friskt och innehållsrikt med hygglig balans och syra med fräscht slut. Flaskan ser mer än lovligt billig ut för min smak, men vinet är riktigt bra för sitt prisläge.

Bra billig nordchilensk röd box

Ny billigare röd box denna vecka på Röttorps Bästa är Falernia Syrah Carm/CS, 2012 för 199 kronor per 3 liter. Bra och rik ovanlig blandning på tre druvor. Mustigt och komplext i fruktig och rätt välstrukturerad stil med tuch av fruktsötma. Klingar hela vägen och är ett utmärkt matvin med ovanlig kvalitetsnivå för box under 200.

Billigare vit husbox

Den nya billigare vita torra boxen denna vecka är Moncaro Verdicchio för 195 kronor per 3 liter. Trevligt rikt och härligt i friskt lättsamt och ändå lite karaktärsfull stil med bra balans i slutet. Finns även på flaska och fungerar till nästan allt och alla.

Dourovin för källaren

Ett annat bra Dourolättvin som just kommit i ny årgång är Meandro, 2012 från Quinta do Vale Meão för 139 kronor. Rikt, komplext, tätt, och saftigt. Känns ännu i denna ungdom något grovkornigt, men kommer att runda av sig och bli lite mer kultiverad efter några års uppfostran i källaren.