Laddar annons
25 Sep, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mullig årgångschampagne

Nya vintips denna vecka är bl.a. en utmärkt montepulciano inifrån Appeninerna, en finstilt aussigrenache, en generöst intagande årgångschampagne och en överkomlig mogen röd bordeaux.

Montepulciano långt inne i Appeninerna

I Abruzzerna på Italiens östkust söder om Marche finns det två helt olika vinområden. Det större, lägre och nere på kusten gör i allmänhet mindre märkvärdiga viner. Ett mindre område ligger djupt in i floddalarna med höga berg och utförsåknings byar i grannskapet omkring. Där finns några riktigt intressanta terroir för den montepulcianodruva som dominerar de röda vinerna i båda områdena. Valle Reale är ett riktigt intressant vinhus i det dramatiska landskapet bland bergen. Deras Montepulciano d’Abruzzo, 2010 för 89 kronor har just kommit i ny årgång. Det är ett riktigt bra vin med betydande frukt, struktur och balans i hela kompositionen. Växer också med lagring några år.

Historia och framtid i Chianti

Mazzeifamlijen köpte den redan då gamla feodalgården Fonterutoli i början av 1400-talet. På gården finns en gammal romersk väg i originalutförande som är ca 2000 år gammal. Under de senaste decennierna har Fonterutoli varit ledande i att utveckla moderna stora viner i Chiantiområdet. De har vingårdar på många olika höjder och exponeringar och deras ”slottsvin” är Castello di Fonterutoli som görs på de allra bästa parcellerna av sangiovese som man får ihop vid skörden. Det görs bara de tillräckligt bra åren. Nuvarande årgång är 2008 för 289 kronor och den har växt en del sedan lanseringen och är ett verkligt stort rent modernt sangiovesevin av allra bästa märke. Lagra gärna ett tag till.  

Finstilt röd grenache

Många viner är idag kraftfulla och rika och ibland lite rustika och bullriga. Under rubriken Röda finstilta viner har jag varje vecka också tips på ett lättsamt lite mildare vin med komplexitet och mer delikatess än kraft i rimligt prisläge. Veckans nya finstilta vin har det lite oväntade namnet, The Stump Jump Reserve Grenache, 2011 för 99 kronor. Det är det både bra och skämtsamma vinhuset d’Arenberg som gjort denna milda ljusa grenache i MacLaren Vale söder om Adelaide i Australien.

”Liten” frisk Chablis

Petit Chablis Domaine Sainte Claire, 2012 för 109 kronor från Brocard är en utmärkt frisk oekad Chablis med hygglig mineralitet och bra längd. Ett lättare och fräschar chardonnayvin som ändå fungerar väl även till smakrika fiskrätter.

Generöst intagande champagne

Årgångschampagne görs på husets bättre druvor och är nästan alltid en eller två klasser bättre än deras årgångslösa baschampagner. 2003 var ett på många sätt ovanligt år i champagne. Det året var värmen problemet, inte som vanligt bristen på värme. För champagne betydde det rekordtidig skörd och lite rundare mulligare viner och mindre distinkta syror och därmed lägre aristokratisk finess. Det här tacklade husen lite olika. Bollinger gav t ex. ut en särskild årgångschampagne utanför den vanliga serien. Några gjorde ingen alls.  Beaumont des Crayères gjorde sin Fleur de Prestige, 2003 och det är en ovanligt trevlig och fräsch champagne för detta år. Nu säljs den för rena kraschpriset, 275 kronor i Beställningssortimentet. Det blir mycket champagne för pengarna. För den som gillar mindre strama och hårda champagner gärna med lite generöst intagande smakinnehåll är det ett stort fynd. Drick nu och ett par år, undvik långlagring som annars ofta är givande för årgångschampagnerna.

Mogen klassisk fin röd bordeaux

Veckans röda lyxvin är Chateau Chasse-Spleen, 1994 för 349 kronor.  En delikat mogen röd bordeaux ännu i utveckling med spänst och fantastiskt bra långt slut med lätt multnad. Här finns möjligheten att se om man gillar mogen bättre röd bordeaux för ovanligt ringa penning. Har hela strukturen och klangfärgen som en bättre bordeaux skall utveckla med lagring. Här kommer den utan väntan.

Stor Rheingauriesling

Leitz Rüdesheimer Schlossberg Ehrenfels Riesling trocken, 2011 för 299 kronor är en rik läcker komplex ung riesling med måttlig hårdhet i syran. Fina mineraltoner från denna klassiska branta vingård som brukar räknas till västra Rheingaus allra bästa.  Tillägget Ehrenfels betyder i detta fall att vinet dessutom är gjort på riktigt gamla stockar.