Laddar annons
10 Feb, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med toscansk bordeauxblend

Mineralisk Naheriesling, en nästan sauternes, stor årgångschampagne, ett vitt kultvin och ett par bra röda cabernet boxar från Chile är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v06 2016 på Röttorps Bästa

Toscansk bordeauxblend

Brioni Sant'Antimo Rosso Il Poggiolo, 2014 för 101 kronor är ett vin som är gjort på bordeauxdruvor i toscanska Montalcino med en mindre inblandning av den egna sangiovese druvan. Resultatet är en mustig bordeauxkopia med bra struktur, fattoner och avsevärt större rikedom än äkta bordeaux i detta prisläge.

Mineralisk Naheriesling

Gut Hermannsberg Schlossböckelheimer Riesling Trocken, 2014 för 179 kronor. I det lilla Nahe distriktet söder om Rheingau gör några topproducenter speciella ovanligt läckra rieslingviner i en särskilt mineralisk stil. Det här är ett bra vin för att börja bekanta sig med stor Nahe riesling. Perfekt till finstämda fiskrätter och smakrika skaldjur. Ligger i BS.

LBV även för lagring

Churchill's Late Bottled Vintage, 2008 för 169 kronor är en utmärkt ofiltrerad LBV. Det betyder att den fortsätter att utveckla på flaskan i många år till. Härlig lite bättre port redan idag till ost och efterrätter. Om den sparas i många år blir det en fällning i flaskan som behöver dekanteras bort före servering. Görs av ett relativt nytt portvinshus som startats av Graham familjen. Churchill är hustruns efternamn.

Nästan sauternes med mognad och stil

Château du Juge, 2010 för 79 kronor per halva är ett vin som växt på andra sidan floden från Sauternes distriktet. Där i Cadillac odlar man samma druvsorter och gör ut vinet på samma sätt som i Sauternes. Sen skörd leder till torkade druvor som innehåller massor av socker som även efter jäsningen ger en naturlig sötma åt vinet. För rimligt pris en bra kombination av moget, snyggt och fräscht sött vin.

Stor årgångschampagne 2008

Taittinger Brut Millésimé, 2008 för 479 kronor är ett riktigt bra exempel på hur bra 2008:orna är i Champagne. Rikt mullig och kraftfullt med idag chardonnaytycke. Verkligt storslagen mullig champagne för stor njutning redan nu och även något som kan sparas i många år för fortsatt utveckling. Det är klokt att köpa sina årgångschampagner från de allra bästa åren, som 2008. De kostar i allmänhet inte ett dugg mer än för lite enklare år och de växer om man sparar dem.

Kultvin med lång tidshorisont

Viña Tondonia Res. Blanco, 2001 för 235 kronor.  Vit Viña Tondonia är ett fantastiskt och originellt vin som utvecklas och lever mycket länge. Denna 14 åring är ännu en mycket ung vit rioja i vardande.  Firmans viner är i princip likadana idag som de alltid varit. De säger själva att de hela tiden försöker hitta förbättringar att utveckla sina viner. Problemet är att de inte kommer på något som behöver ändras. De har jäskar som byggdes på 1800talet. Deras vita viner är i sin klangfärg ganska robusta och rika som unga och utvecklar med lång lagring en stor intressant och egensinnig smak och doft. Passar även till ljust kött. Denna Reserva kan gärna lagras upp till 15 år till. Jag har själv njutit av Gran Reservor från 50-talet. Ett unikt kultvin från en extremt konservativ och egensinnig producent.

Enkel och billig cabernet box

Gato Negro Cabernet Sauvignon, 2014 för 189 kronor per 3l, är en allmän lätt svartfruktig just cabernetbox med viss längd och antydan till struktur utöver fruktigheten. Inga stordåd men en billig hygglig röd box.

Utmärkt röd premiumbox

Casillero del Diablo Carmenere/Cab S box, 2014 för 235 kronor per 3l. Lägger man på ca 50 kronor får man 3liter av en riktigt bra röd premiumbox i ny årgång från samma område i Chile. Carmenere är en gammal bordeauxdruva som numera bara finns i Chile. Det har tagit ganska lång tid att där upptäcka den och hitta odlingsformer som gör den riktigt rättvisa. Carmenere mognar sent och kräver sen skörd för att inte bli alltför örtig och grön i klangfärgen. Då bidrar den också med riktigt viktiga komponenter som i denna blandning med cabernet. Jag tycker 2014 av detta vin nu tillhör de allra bästa premiumboxarna på Systembolaget.