Laddar annons
4 Jan, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med klassisk röd Bordeaux

Nya denna vecka är bland annat en utmärkt argentinsk Malbec i rimligt prisläge och en snygg överkomlig röd bordeaux för en elegant lammfilé.

 Alamos Malbec har nu i flera år varit ett riktigt bra malbec vin med nyanserad klangfärg och långt rikt slut med betydande komplexitet som inte alltid följer med denna druva. Ett verkligt höjdarvin till grillat kött och andra mustiga kötträtter för måttliga 89 kronor.

Röttorps Bästa har också hittat ett riktigt bra rött balanserat vin från Bolgheri för 139 kronor i 2009 Ruit Hora. I västra Toscanas kullar kring Bolgheri är det franska druvsorter som gäller. Denna gång är det dominans för Merlot med ett rejält inslag av Cabernet S och ett stänk Syrah. Ovanligt billigt för Bolgherivin på denna kvalitetsnivå.

Till den eleganta middagen med en finare lammfilé passar den finstilta 2009 Ch de Seguin Cuvée Prestige för 129 kronor. Snygg klassisk röd Bordeaux från ett riktigt bra år med tuch av kaffe och komplext innehåll. Läckert redan nu med framtid.

Det finns anledning att även efter nyår fira med ett mousserande vin. Röttorps Bästa tycker Loirebubblet Langlois Crémant för 119 kronor är ett originellt och bra alternativ. Tillverkas i en särskild extra lagrad bättre cuvée för den svenska marknaden. Originella druvblandningen är chenin blanc en del chardonnay och lite cabernet franc. Firman ägs av champagnehuset Bollinger. Betydande mineralitet som fungerar utmärkt även till mat.

Veckans röda lyxvin är ett annat stort Bolgherivin, 2009 Serre Nuove dell’Ornellaia. För 395 kronor får man ett rikt och mustigt stort rödvin med täthet och komplexitet. Är det mycket prisvärda andravinet till Ornellaia, Bolgheri’s och kanske hela Italiens bästa vin.

Det är ont om riktigt bra vita torra premiumboxar. Ett ständigt bra alternativ till det mesta i matväg tycker Röttorps Bästa är österrikiska 1,5 liters boxen 2010 Rabl Grüner Veltliner för 155 kronor. Ännu lite bättre i denna årgång och den kanske allra bästa vita torra boxen just nu.