Laddar annons
12 Sep, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med långväga priorat

Ny denna vecka är bl.a. en härlig ung priorat och en elegant överkomlig röd bordeaux från toppåret 2009, båda till rimligt pris.

GR-174 är namnet på en urgammal vandringsled i det rätt otillgängliga Prioratdistriktet innanför Tarragona i sydliga Penedes. Det är också namnet på det bästa av de billigare prioratvinerna vi har i Sverige. Nu finns årgång 2011 av denna moderna grenacha blandning från Spaniens nya heta vindistrikt för 129 kronor. Passar bäst till rätter med lite mustigare smaker. En bra ingång till detta mycket speciella vindistrikt med branta vingårdar och typiskt inlandsklimat. Varma torra somrar och kalla vintrar genom att man är avskuren från Medelhavsluften av en bergskedja.

När sommaren nu är historia har jag tagit bort rosévinet på Röttorps Bästa och istället finns det nu fram till i vår ett speciellt lite mer finstämt rött vin under rubriken ”Rött finstilt vin”. Det är viner som vanligen har lite måttligare alkoholprocent, lägre mustighet och lite mer lättsam finess i olika prislägen. Säsongen börjar med en i mitt tycke ovanligt bra och prisvärd röd bordeaux i Ch Fourcas-Hosten, 2009 för 175 kronor. Utmärkt klassisk måttligt tät ganska elegant röd bordeaux från bra år med bra struktur från klassiskt bra slott.

När Du behöver ett friskt bra vitt vin med klassiska mineraliska toner till en bättre fiskrätt eller en buffé är Bourgogne Kimmeridgien, 2010 från Brocard för 99 kronor ett av det allra bästa alternativen. Smakar som en bra chablis, men växer i en vingård alldeles utanför distriktsgränsen. Den har ändå just den jordmån som gjort chablis berömd och som ger de fina mineraliska tonerna. Eftersom det då blir en allmän bourgogne blir dessutom priset lägre förr samma kvalitet.

Röttorps Bästa’s favorit bland bättre mousserande icke champagner är just nu Pongrácz Brut, 109 kronor från Sydafrika. Är från druvor, metoder och målsättning framtagen som om det skulle vara en champagne från lite svalare högre belägna vingårdar i det sydvästra hörnet av Sydafrika. Återhållet läckert och genomklingande, bra syra och fin mineralitet.

Torres Santa Digna Estelado Rosé, 89 kronor, är en lite tuff mousserande rosé med mycket friska toner och en tuch beska i slutet. Görs på urdruvan i Chile, pais som med moderna metoder på gamla stockar kan åstadkomma detta historiska vin.

Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa är den helt unika vita Riojan Viña Tondonia Reserva Blanco, 1996 för 299 kronor. Har gjorts på i stort sett samma sätt i över 100 år. Det lagras mycket länge på gamla ekfat och när de slutligen tappats på flaska är det ännu bara i början av sin personlighetsutveckling. Idag är det stort tätt och mäktigt i ännu lite ung stil, efter 16 år, men bra att dricka nu och ett par decennier till. Typiskt kännarvin.

När Du behöver ett billigt vitt torrt vin för en mottagning med lite tilltugg eller en buffé är Moncaro Verdicchio, 2011 ett suveränt allroundvin. Det fungerar med det allra mesta i matväg och kombinerar fräschör, mildhet och ändå lite karaktär för 195 kronor per 3 liters box. Finns också på flaska.