Laddar annons
5 Sep, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bra appassimentobox

Ny denna vecka är bl.a. en mjuk och generös, rik och komplex storslagen röd druvblandning och ett ganska nytt vitt sött vin för mycket måttliga pengar, båda från Chile.

Coyam, 2009 för 179 kronor ett nyanlänt tillfälligt toppalternativ för den som vill ha ett mjukt generös rikt och komplext vin utan minsta besvär att uppleva. Samtidigt har det stor nyansrikedom och en intagande stor personlighet. Det är biodynamiskt, fair for life, miljöcertifierat och klimatneutralt och dessutom nära fynd i sin vinstil. Det är en blandning på 41% syrah, 29% carmenere, 20% merlot, 7% cabernet s och några stänk av mourvèdre och petit verdot. Efter 13 månaders fatlagring på i huvudsak franska fat ger de ett mäktigt komplext lättbegripligt och sofistikerat vin för alla.

Ett annat nyanlänt finare tillfälligt vitt torrt vin är Bründlmayer Langenloiser Steinmassel Riesling, 2006 för 195 kronor. Mäktigt stor smakrik riesling med mäktiga och utvecklade mognadstoner och stor längd för smakrika maträtter, när det skall vara exklusivt.

De nya söta vita lättvinet denna vecka på Röttorps Bästa är det ganska nya chilenska Casillero del Diablo Late Harvest SB, 2008 för bara 59 kronor per halvflaska. Riktigt hygglig sauternes kopia med sötma och fruktighet, tuch av honung och tropisk frukt. Bra pris, lite enkelt slut och något lätt syra. Är gjord på sauvignon blanc som traditionen är för söta vita i Chile. I Sauternes är Semillon helt domineranade druva.

I avdelning lyxchampagner kom i augusti den årliga tilldelningen av Deutz Blanc de Blanc för 599 kronor. Nu är det årgång 2007 som säljs. Liksom alla de tidigare årgångarna är detta en av mina allra största favoriter. Helt enkelt tokbra fin läcker mineralitet och måttligt hård fin syra, storslagen längd med långt delikat slut Röttorps Bästa tycker det är Deutz allra bästa champagne, vilket inte säger lite. På hyllorna i få butiker men kan köpas hem i Webbutiken till alla.

Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa är Torres Mas La Plana Cabernet Sauvignon, 2006 för 369 kronor. Redan stor komplexitet med mognad och bra läckert långt slut med stor struktur och framtid.

Veckans röda premiumbox är Tommasi Graticcio Appassimento, 2010 för 279 kronor per 3 liter. Om man torkar en del av de klassiska amaronedruvorna en tid, men inte odlar dem inom den för ripasson avgränsade zonen blir det en ”appassimento”. En del av dem är skräp men denna står ut som ett riktigt bra vin i balanserad stil. Det är en snäll ”miniamarone” med betydande generositet och en aning inställsam slutsötma som fungerar bra till det mesta från finstämda köttbitar till smakrikt vilt och ostar av alla slag. Dyr box, men bra och billig appassimento.

Bland nyheterna nu i september finns lagringsvinet Cornas Mon Clocher, 2009 för 199 kronor. Det är en stilig Cornas i ännu outvecklad stil från ett bra år. Hela distriktet Cornas i norra Rhône är bara kring 100 ha. På de i huvudsak branta tuffa granitslutningarna växer bara syrahdruvor. Cornasvinerna behöver tid. Röttorps Bästa tycker man gärna kan vänta med detta vin i 3-4 år till och gärna upp till 10 år i källaren eller mer. I moget tillstånd blir det ett magnifik stort syrahvin till måttligt pris.