Laddar annons
15 Sep, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Inköpspriserna faller, konsumentpriserna består!

De allra flesta vinerna köps in till Sverige i euro. För några år sedan kostade euron ända upp till 11:80 kronor. I går kostade den bara 8:60. Teoretiskt borde vinpriserna i Sverige sjunka med de ca 27 % som är förstärkningen av kronan mot euron. Det finns en hel del skäl till att vi inte har sett någon allmän prissänkning än och att det inte heller blir någon den 1 oktober.

Det allra flesta viner köps idag in till Sverige i euro. De viktiga europeiska vinproducentländerna Frankrike, Spanien, Portugal, Tyskland, Österrike och Italien har ju själva euron som valuta. Viner från Sydafrika, Argentina och Chile köps också numera vanligen in i eurovaluta. Det är bara de anglosaxiska dollarländerna, USA, Australien och Nya Zeeland som säljer vinerna i egen valuta. När nu euron har fallit med ca 27 % på tre år mot kronan tycker man att det borde leda till prissänkningar på vinerna på Systembolaget.

Importörerna som köper vinerna i euro och säljer dem i kronor får bara ändra priserna två gånger per år, 1 april och 1 oktober. De måste också ange prisförändringen minst 4 månader innan den skall träda i kraft. När euron i slutet av 2008 och början av 2009 snabbt steg från ca 9:50 till som mest 11:80 kronor var det en ekonomisk katastrof för importörerna. De fick inte ändra priserna på Systembolaget, samtidigt som deras inköpspriser sköt i höjden i kronor, ofta mer än hela importörens marginal. En stor säljframgång hos ett vin då betydde extra stora förluster för importören. Några gick i konkurs på kuppen. Priserna på Systembolaget anpassades därför aldrig till de högsta kurserna för euron. Nu tjänade konsumenterna på Systembolagets byråkratiska fördröjning av prisförändringar.

Sedan dess har kronan förstärkts kraftigt mot euron. I början av 2010 sjönk kursen under 10 kronor och importörerna kunde andas ut. Sedan har euron fortsatt att falla, till som lägst 8:20 för någon månad sedan. Varför sjunker inte vinpriserna på Systembolaget när inköpspriserna i kronor sjunker genom eurons försvagning?

Ett skäl är att det är så trögt med prisförändringar i Systembolagets modell. Valutasäkringar hos importörerna gör att det tar ännu längre tid innan de nya växelkurserna påverkar priserna. De behövde också ta igen förluster tidigare. Men ändå börjar det bli dags att den dramatiska kronförstärkningen borde ge någon prissänkning på Systembolaget. Nu inför 1 oktober i år gäller att prisförändringarna beslutades i maj. Då kostade euron ca 8:90 kronor. Av ca 1500 viner i fasta sortimentet ökar 140 och sjunker 64 i pris. De allra flesta ligger still. Ännu är ingen prissänkning i sikte. Nu förlorar konsumenterna på den tröga prismekanismen på Systembolaget. Fungerar priskonkurrensen i Systembolagsmodellen? Kan vi fortfarande hoppas att det till våren, den 1 april ändå börjar märkas några prisjusteringar nedåt?

Av de 64 viner som sjunker i pris är det mest intressanta sänkningarna på champagner. Palmer sänker 5 kronor vardera på två av sina champagner. De Saint Galls utmärkta Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs, som är mycket prisvärd redan nu för 289 kronor, blir 30 kronor billigare. Allra störst prissänkning gäller för De Saint Gall Brut Blanc de Blancs Millésime, 2004 den sjunker 101 kronor från 400 till 299 den 1 oktober.