Laddar annons
19 Sep, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med modern bra spanjor

Ny denna vecka är bl.a. en fyndigt bra modern röd spanjor och en vitt torrt sydfranskt vin med karaktär, båda för 79 kronor.

Gran Feudo Reserva, 2006, 79 kronor, är ett av de bästa exemplen på en bra, modern och måttlig dyr spanjor. Här finns mustighet kombinerad med spänst och efter sex år även mognadskomplexitet. Dessutom har detta vin numera prissänkts till fyndnivå. Fungerar till det mesta.

Den relativt nya årgången Serrata Belguardo, 2010, från Maremma i Toscana är en ovanligt bra hundrakronors sangiovese. Bra struktur och innehåll med spänstig lång eftersmak. Görs av Mazzeifamiljen som annars har sin bas på Fonterutoli norr om Siena. Har nu i flera årgångar varit en snygging i sitt prisläge.

Från d’Artagnan’s hemtrakter i Sydvästra Frankrike och traktens främste vinproducent Alain Brumont kommer det torra vita vinet La Gascogne par Alain Brumont, 2011 för 79 kronor. Det görs på en blandning av traktens egen druva Gros Manseng och den internationella, Sauvignon Blanc. 2011:an är ett speciellt lyckat modernt, trevligt, rikt och friskt vin med egen karaktär, ett betydande vitvin i sin prisklass tycker Röttorps Bästa.

Även som nytt halvtorrt vin på Röttorps Bästa denna vecka kostar det 79 kronor. Dr L Riesling, 2011 är ett negossvin från den store Moselproducenten Dr Loosen. Lätt, mjukt, trevligt, bra och klassiskt med lite volym. Är en bra ambassadör för Mosel, från i huvudsak sluttningsvingårdar.

Veckans söta starkvin på Röttorps Bästa denna vecka är 10-års Tawnyn Smith Woodhouse. Tawny är det portvin av bättre kvalitet som lagras länge på fat. För att få den speciella tawnykaraktären krävs ca 10 år. Röttorps Bästa tycker att det här är den billigaste riktigt bra tawnyn. Eftersom det legat så länge på fat har det ingen fällning. Ett ljusare och mildare delikat portvin som är mycket bra till milda efterrätter, ostar, frukt och bär eller som drink. Öppnad flaska håller ett par veckor.

Taurasi är ett intressant vindistrikt i Kampanien, södra Italien. Druvan är Aglianico och i traktens speciella jordmån görs strama mycket långlivade klassiska viner. Taurasi, Feudi di San Gregorio, 2006 är fortfarande lite tufft men redan bra till smakrika kötträtter inte minst på vilt. Dekantera gärna ett per timmar för konsumtion. Vinet mjuknar vidare och utvecklar mognadskomplexitet vid fortsatt långlagring.