Laddar annons
1 Jan, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med modern topprioja

Baron de Ley Reserva, 2009 för 107 kronor är en lysande bra modern rioja i en särskilt bra ny årgång. Har alla fördelarna hos klassisk rioja med lite mognad kombinerad med härlig modern spänst och finess. Ett verkligt toppvin i denna prisklass. Bra val även för de som annars inte brukar välja riojor. 

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. en fin vit torr chenin blanc med både ålder och ungdom, bra ”fusksauternes” och ”fuskchampagne, delikat vit lyxbourgogne och  bra röd och vit premiumbox. F.o.m. den 2:a januari höjs alkoholskatten och läggs på de gamla priserna. Det betyder ca 2 kronor per flaska vin och ca 6 kronor per box i höjt pris. Jag har så långt det varit möjligt försökt att ange de nya priserna, men de kan slå på någon krona.

Chenin blanc med ungdom och ålder

I mellersta Loire är det chenin blanc som är druvan i deras stora vita torra viner. Druvan ger här genom syran viner med mycket långt tidsperspektiv. De bästa kan med fördel få bli ett decennium gamla eller rent av två eller tre. Langlois-Chateau Vieilles Vignes, 2005 för 181 kronor är en sådan läcker stor CB med mognad och utveckling och långt storslaget slut. Samtidigt är det ungdomligt fräscht i syran med stor framtid. Ligger i BS så det tar en vecka få hem på beställning.

Billig och bra ”fusksauternes”

Det börjar dyka upp allt fler bra vita söta viner av sauternes typ. Från Chile finns nya årgången Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc, 2011, 60 kronor för en halvflaska. Riktigt just sött efterrättsvin med bra karaktär, laddning, fruktighet och komplexitet för detta ringa pris.

Bästa ”fuskchampagnen”

Pongrácz Brut för 111 kronor är det mest champagnelika och bästa bubblet i hård konkurrens kring hundringen. Odlas, görs och lagras precis som en champagne i västra Kapprovinsens lite svalare vingårdar i Sydafrika. Snygg festlig flaska också.

Delikat vit lyxbourgogne

De allra flesta bra vita bourgogner behöver rätt mycket lagringstid innan de visar upp allt de som de kostar. Veckans nya vita lyxvin på Röttorps Bästa, Château Fuissé Les Combettes, 2011 för 351 kronor är lite av ett undantag. Mycket delikat och finstämd läcker vit bourgogne redan nu med stora mineraliska finesser och absolut inget onödigt buller av något slag. Passar rätter med samma karaktär. Ligger i BS och kan beställas till alla butiker.  

Ricasoli håller stilen

En av de tidiga bra röda premiumboxarna var Barone Ricasoli Formulae. Den har sedan hållit stilen i alla år. Nu kommer årgång 2012 för 235 kronor. Den står fortfarande ut som ett seriöst bra vin bland många annars knäckiga och klumpiga boxviner och försvarar väl sin plats i toppen även i denna årgång. Här finns nyanser, bra struktur och genomklang hela vägen från doften till eftersmaken och ett ganska långt balanserat slut.  

Vit torr boxfräschör

Jag tycker det finns färre riktigt bra vita torra boxar än röda. En av de bättre är en annan klassiker som toppat listan många år nu. Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, i aktuell årgång 2012 för 223 kronor per 3 liter. Friskt SB med gräsighet och en tuch av nya zeeländsk stil med något krusbär och mycket druvkaraktär och liten lätt aromatisk örtig ton. Fungerar bra både som drink och till lätta rätter. Inte så illa även till lite mer smakrik mat när Du vill ha ett vin med stor fräschör.