Laddar annons
25 Dec, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med vildmarkspinot

Nya Zeeland är det enda vinland av betydelse som har pinot noir som sin mest odlade rödvinsdruva. Det äldsta och kanske fortfarande bästa pinot noir distirktet är Martinborough  i sydöstra hörnet av Nordön. Därifrån finns ännu lite kvar av Ata Rangi Crimson Pinot Noir, 2011 för 159 kronor. En tuff, rik och mäktig pinot med måttlig elegans och bra komposition i lite vildmarksstuk med långt rikt slut. Passar extra bra till vilt. Finns ännu i 27 butiker men kan inte beställas, bara flyttas mellan butikerna.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. en härlig billig vit torr Gros Manseng blandning, 11årig halvtorr Rheingauriesling, egenhändigt fottrampad Vintage, rosébubbel från Loire, saftig svartvinbärscabernet, husvin på verdicchio och ny stor Toscan.

Gros Manseng!

En av de minst kända riktigt bra vitvinsdruvorna är Gros Manseng från Sydvästra Frankrike. I blandning med Sauvignon Blanc finns den i överkomliga La Gascogne par Alain Brumont, 2012 för 79 kronor. Utmärkt, komplext och friskt med fyndig kombination av fräschör och smakkomplexitet.

11årig billig halvtorr Rheingauriesling

Det finns numera en 11 årig spänstig frisk och utvecklad halvtorr Rheingauriesling i Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2002 för 129 kronor i det fasta sortimenetet. Mogen halvtorr komplex och finessig med stor längd och verkligt långt bra slut om än inte så betydande i nyansrikedomen. Fantastiskt pris efter denna lagringstid, ett toppvin till frukt och fruktdesserter.   

Fottrampad Vintage Port

Det har kommit en halvmogen riktigt bra Quinta Vintage Port i utmärkt bra ny årgång, Graham's Malvedos Vintage Port, 2001 för 329 kronor. Härligt rikt och stort i tämligen ungt men ädnå lite utvecklat tillstånd. Växer minst ett decennium till i källaren. Vinet har dessutom fina avtryck av mina fötter. Jag var där och fottrampade en dags skörd för 12 år sedan. Utmärkt rimligt prissatt Vintage även utan det affektionsvärdet. OBS måste dekanteras före servering gärna 6-7 timmar innan.

Rosébubbel från Loire

En riktigt bra musserande rosé i Beställningssortimentet är Langlois Brut Rosé för 129 kronor. Friskt, snyggt och rätt finstämt med bra syra och mineraliskt torrt slut. Mest för skål, men fungerar också till lättare mat.

Saftig svartvinbärs Cabernet box

En annan trevlig ny årgång i billigaste klassen är röda boxen Viña Maipo Cabernet Sauvignon, 2013, 184 kronor för 3l. Fruktigt lite strukturerat med härlig saftig lätt svartvinbörston och hyggligt slut.  

Verdicchio till allt

En av de riktigt bra vita torra husvinerna är Moncaro Verdicchio, 2012, 195 kronor för 3l box. Trevligt rikt och härligt i friskt lättsamt och ändå lite karaktärsfull stil och balans. Passar till nästan allt från aperitif till rökt lax.  

Ny stor Toscan

Veckans nya lite dyrare lagringsvin på Röttorps Bästa är Colledilà Barone Ricasoli, 2010 för 319 kronor. Nysläpp december i tillfälliga sortimentet, som nog tar slut rätt fort. Detta är andra årgången av detta vingårdsvin på sangiovese från centrala Toscana. Mycket tät och läcker med finessrika toner och betydande stor längd och djup i vardande. Magnifikt nytt vin.