Laddar annons
26 Dec, 2012

Röttorps Bästa med lyxvin på rea

Nya denna vecka är bl.a. ett riktigt bra saftigt rött Dourovin för hundralappen och en mogen toppverdicchio från Marche.

 

I Dourodalen i norra Portugal gör man numera vid sidan av Portvinet några av de mest intressanta nya röda lättvinerna. Bordsvinerna görs på samma druvsorter, men ofta från aningen mindre varma vingårdslägen. Ett ovanligt bra och rimligt prissatt exemplar av dessa nya viner är Dourum, 2010 för 99 kronor gjort på tinta roriz, touriga franca och touriga nacional och har den fina kombination av struktur, rikedom och lite intagande saftighet som är dalens adelsmärke. Finns i få butiker man kan beställas i alla.

 

Kevin Arnold Shiraz, 2008 från Waterford i Stellenbosch Sydafrika är en syrah med komplexa toner och lite av rökta skinkor i visthusboden, inlagd i en snygg ganska europeisk struktur och fin längd med begynnande mognad och lovande framtid.  För 189 kronor Tycker Röttorps Bästa det är ett snyggt annorlunda vin för smakrika rätter, gärna vilt, när det skall vara lite extra.

 

När Du istället vill ha en lätt finstilt mild fruktig pinot noir till allt från kokt torsk till en gås rekommenderas Saint Clair Pinot Noir, 2011 från Nya Zeeland för 99 kronor. Här finns lätt kryddighet och tuch av hallonbärssötma i kombination med bra syra i utmärkt pinotstil.

 

För den som är ute i god tid finns i beställningssortimentet nu ett stort originellt utmärkt och ändå inte så dyrt vitt torrt vin med mognad att tillgå. En av de bästa verdicchioviner Röttorps Bästa någonsin provat. Det kommer från Umani Ronchi i Marche på Italiens östkust och heter Plenio Verdicchio Classico, 2007 för 119 kronor. Här har man med stor selektering av druvor skapat en sent skördad vericchio med tuch av stora ekfat med betydande kraft och längd för smakrika finare rätter. Betydande mognadsutveckling med stor komplexitet.

 

Ett riktigt bra champagnealternativ som är lätt att få tag på är årgångschampagnen Palmer & Co Millésime Brut, 2006 för måttliga 274 kronor. Riktigt billiga för så här bra årgångschampagne, dessutom lättillgängligt och mycket användbart både till skål och mat. Går även utmärkt att spara i källaren något halvdussin år.

 

Det är sällan som det är någon riktigt intressant rea på Systembolaget. Just nu finns ett parti av den helt lysande österrikiska Wachau rieslingen Knoll Loibenberg Smaragd, 2009 för 319 kronor. Den var mycket prisvärd redan när den förut kostade 399 kronor. Knoll är en landets främsta rieslingproducenter, samtidigt tycker Röttorps Bästa att han har de allra fulaste etiketterna. Tät finessig mycket mineralisk med redan stor längd, vinner ännu en hel del på lagring men är verkligt delikat redan nu till både lätta finstämda rätter och mer kraftfulla. Finns webbutiken.

 

 

Veckans nya vita torra box på Röttorps Bästa är den utmärkta lite billigare Marchevinet, Moncaro Verdicchio, 2011 för 195 kronor för 3 liter. Fin balans liten mineralitet och ovanligt mycket karaktär för prisläget. Passar förvånande bra till nästan all mat och även utan. Finns även på flaska för 62 kronor.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons