2012 är snart till ända. Det var året då Beställningssortimentet slog igenom bredare. Distansförsäljningen fortsatte att etablera sig som en betydande konkurrent till Systembolaget under året och Systembolaget tog upp konkurrensen med att leverera hemkört via webbeställning. Det var också under 2012 som farsoten med kändisviner, dåliga viner till dyra priser, härjade.
Årets mest prisvärda vin alla kategorier blev den billiga röda Falernia Syrah/Malbec, 2011 för 69 kronor. Lanserades brett över landet i tillfälliga sortimentet i november och finns fortfarande kvar i betydande mängd.
Priset för Bästa röda premiumbox, i numera rätt hård konkurrens, gick till Vila Santa 2010, 269 kronor. Både i årets och förra årets stora omröstning bland vinskribenterna som publiceras i Allt om Vin vann Vila Santa boxen. Någon gång nästa år kommer årgång 2011 som är ännu lite bättre i den allt mer hårdnande konkurrensen bland riktigt bra röda viner på box.
I det tillfälliga sortimentet dök det i våras upp ett osedvanligt bra rimligt prissatt vin från kommunerna kring Gigondas, Domaine Santa Duc Les Quatre Terres, 2009 för 119 kronor. Förhoppningsvis får en omgång av 2010:an under nästa år. I oktober landade i fastsortimentet ett nydanande och riktigt bra Piemontevin för 105 kronor. Langhe Rosso Il Cascinone, 2008 är en blandning på i fallande andel Nebbiolo, Barbera och Dolcetto med en viss mognad i riktigt komplex balanserad ny stil.
Bland årets höjdpunkter bland de vita torra vinerna finns Muscadetvinet Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, 2011. För sina 62 kronor ger det detta Loiredistrikt en svensk renässans. Från BS kvalificerar sig ett annat riktigt bra vin till rimliga pengar, 70 kr, i Mulderbosch Chenin Blanc Steep op Hout 2011. Kvar i BS ligger sydfranska toppvinet Laurent Miquel Chardonnay Viognier, 2011 för 70 kronor Det kanske mest prisvärda vita vinet just nu. Kommer kanske in i ordinarie sortiment nästa år. Ett verkligt kultvin för vin habituéer som varit med några år, är den tillfälliga decembernyheten Mount Pleasant Elizabeth Semillon, 2007 för tramsigt billiga 99 kronor. En av Australiens okända långsiktiga juveler. Jag har haft magnifika upplevelser av 15-20 åriga Elisabeth.
På champagnefronten fick vi en ny riktigt bra, billig, folkchampagne i oktober, Beaumont de Crayère som kostar 189 kronor. Den stenhårda konkurrensen gav också då en remarkabel prissänkning på hela 100 kronor flaskan på den redan tidigare mycket prisvärda De Saint Gall Brut Bl de Bl, 2004. I de himmelska höjderna minns vi december månads bubblande toppnyhet i form av Comtes de Champagne 2002, för 1200 kronor. Kanske årets allra bästa vin.
Två betydande kvalitetsvinhus, fick lite av ett extra genombrott i Sverige under 2012. Poliziano från Montepulciano i sydöstra Toscana har länge varit den ledande producenten av Vino Nobile. I år kom deras ”billigare” och lysande Vino Nobile på lite yngre sangiovese stockar in i fasta sortimentet för 149 kronor. I det tillfälliga kom, som vanligt, deras ordinarie Vin Nobile, 2009 för 189 kronor, som det forfarande kan finnas lite kvar av här och var. För 299 kronor fanns också ett tag Asinone, 2009, distriktets främsta vin. Allra tre fyndigt bra.
I det lite okända Franken, med de märkliga platta och runda vinflaskorna, finns ett toppenvinhus i Juliusspital. De gör i min smak världens bästa Silvanerviner och dessutom en hel del toppriesling för ännu rätt moderata priser. I år introducerades en silvaner som visar denna druvas storhet i Franken till det mycket måttliga priset av 119 kronor, Juliusspital Würzburg Silvaner Kabinett Trocken,2011. Deras toppviner Würzburger Stein Silvaner och Riesling Grosses Gewächst från 2010 kostade strax under 300 kronor och är båda magnifika. De har också en Kabinettvingårdserie för 149 kronor. Würzburger Stein Silvaner Kabinett 2011 kommer i februari 2013.
Masi fick Allt om Mats Gyllene Glaset 2012 för sitt seriösa långsiktiga kvalitetsarbete med de populära Ripasso- och Amaronevinerna. De levererade också Masi Mezzano 2006 för 749 kronor flaskan. En högtidsstund för de verkliga amarone kännarna.
2012 är året då Beställningssortimentet ökade starkt och många blev bekanta med det. Regelbundna journalistprovningar av BS på Vinkällaren Grappe bidrog till mer uppmärksamhet och bättre kännedom om de bästa där. Distansförsäljning, att köpa vin via internet från lager i utlandet med hemleverans har fortsatt att växa. Nästa år ser det ut att bli regelbundna journalistprovningar även av distansviner. Det kan förväntas ge detta intressanta och ojämna sortiment för svenska vinkonsumenter mer transparens och bättre kännedom om några av dess guldkorn. Här på vinbanken kommer vi att presentera dem.
En vinfarsot som drabbade Sverige under 2012 var kändisvinerna. Viner, vanligen av tveksam kvalitet och dyrt pris, säljs som en souvenir av en berömd person, skådis, artist eller TVstjärna. De säljs för fansen och blir som andra sovenirer, dyra och av låg kvalitet. Det enda undantaget jag hittat är Kents viner som är riktigt hyggliga. Hoppas vinkonsumenterna 2013 begriper att kändisviner inte är någon bra idé för dem. De bästa vinerna i varje prisläge kommer alltid att ha riktiga vinnamn utan kändisanknytning.