26 Nov, 2014

Röttorps Bästa med ny fyndig Crozes

Ny fyndig Crozes, klassisk halvtorr Mosel, Churchill’s portvin, årgångschampagne till budgetpris, delikat roséchampagne, härlig Barolo, bästa röda boxen och en habil chardonnaybox är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

 Nya viner v48 2014 på Röttorps Bästa

Crozes Hermitage Cave de Tain, 2011 för 99 kronor är i sin nya årgång en ovanligt billig och ändå riktigt just syrah av typisk nordrhônsk typ med en lätt rökighet och bra långt slut. Just vin utan bullrighet, viss mognad i fyndig stil. Bra vin från vinkooperativet i Hermitage.

Klassisk halvtorr Mosel

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2013 för 109 kronor är en nyanserad och delikat klassisk halvtorr Mosel med längd och genomklang för bär- och frukträtter. Även ett trevligt sällskapsvin.

Churchill’s portvin

Churchill's Late Bottled Vintage, 2008 för 169 kronor. Denna ofiltrerade LBV med bra klassiskt innehåll är en trevlig budgetvariant på Vintage. Den ofiltrerade LBVn utvecklas mycket vid långlagring sju till åtta år. Efter llagring kan man behöva dekantera bort fällningen.  Det är också redan idag ett utmärkt portvin i lite mer ungdomlig stil till osten.

Årgångschampagne till budgetpris

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut, 2003 för 275 kronor är en både rik och bra och samtidigt fantastiskt billig årgångschampagne. Året 2003 var lite ovanligt varmt vilket resulterat i denna ganska rika, mäktiga och generösa champagne. Den håller stilen bra hela vägen med fräscht slut i sin lite mulliga stil. Kommer nu i december in i ordinarie sortiment på sina försäljningsmeriter i BS.

Delikat roséchampagne

Michel Turgy GC Cuvée Rosé för 369 kronor är en lyxig delikat och läcker roséchampagne av bästa sort. Den kommer från toppbyn Mesnil vilket gör den till Grand Cru med den speciella finess som man hittar i deras jordmån. Odlarchampagne i riktigt läcker stil i BS.

Härlig Barolo

Barolo Paolo Scavino, 2009 för 359 kronor. En riktigt just bra Barolo i hyggligt öppen stil med lite stramt slut. Kvalitetsnivå på denna härliga Barolo är avsevärt högre än priset. Bra vin till lyxiga smakrika kötträtter.

Bästa röda boxen

Vila Santa Reserva, 2012 för 275 kronor per 3l är just nu den allra bästa röda boxen på Systembolaget i min smak.  Ren, fin och lätt rödfruktig Vila Santa i 12:ans årgång. Bra struktur och längd i lite större och mer seriös box än flertalet av konkurrenterna. Ett vin som passar i de allra flesta matsamanhang och till både vinkunniga och noviser.

Habil chardonnaybox

Robertson Chardonnay, 2013 är en riktigt hygglig vit torr billig 3liters box för 189 kronor från Sydafrika. Du får inget märkvärdigt vin i detta prisläge. Dock är det en städad ”nya världen chardonnay” med en hygglig integrerad ekton och fin genomklang.  Vad mer kan man begära för ett vin som kostar 63 kronor per liter.