Laddar annons
3 Dec, 2014

Röttorps Bästa med fyndigt rött husvin

Fyndigt rött husvin, rödvinet till den finare middagen, seriös billig chardonnay, Sancerre, ett sött vitt och en röd premiumbox från Chiles vingigant, seriös vit box och ett syrahvin från norra Rhône för källaren är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

 Nya viner v49 2014 på Röttorps Bästa

Ramos Reserva, 2013 69 kronor är i sin nya årgång ett komplett rikt och härligt fyndvin i budgetklassen. Här finns redan en betydande längd, bra klangfärg och struktur. Välgjort vin från östra Portugal på trincaderia, aragonez och syrah. Ett husvin som passar till allt och alla.

Rödvinet till den finare middagen

Fonterutoli, 2012 för 149 kronor är i sin nya årgång ett mycket allsidigt bra rödvin för den finare middagen. Mycket rik och komplex med storslagen mäktig härlig klangfärg som redan klingar hela vägen. Riktigt härlig Chianti Classico som även växer med några års lagring.

Seriös billig chardonnay

Torres Gran Viña Sol Chardonnay, 2013 för 76 kronor är en välbyggd trevlig komplett aningen rustik matchardonnay. Den har som hemlig egenskap att den också växer rejält med lagring.  Bra till alla smakrika fiskrätter och även kyckling. På bilden ser Du Miguel Torres som är skaparen av många utmärkta Torres viner i alla prislägen från både Spanien och Chile.

Sancerre

Sancerre, Raimbault-Pineau, 2012 för 151 kronor. Sancerre är det mest berömda distriktet för sauvignon blanc viner i Loiredalen. Friska och samtidigt komplexa viner med rika lätta nyanser och måttlig tyngd är huvudspåret. En viss örtighet och eventuellt en tuch av svartvinbärsblad hittar Du ibland från områdets bättre viner som ofta är ganska dyra. Här är en bra Sancerre till hyggligt pris.

Fint sött och billigt

Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc, 2012 för 59 kronor för en halvflaska. Riktigt just sött efterrätts- och bärvin med bra karaktär, laddning, fruktighet och komplexitet för detta ringa pris. Bästa billiga söta vita vin just nu från Chiles största vinfirma Concha y Toro.

Röd premiumbox

Casillero del Diablo Carmenere/Cabernet Sauvignon box, 2012 för 229 kronor per 3l. I denna röda box hittar Du Chiles ”egen” bordeauxdruva Carmenere tillsammans med Cabernet S. Carmenere odlas inte längre i Bordeaux därför att den är svår att lyckas få mogen innan höstregnen där. I Chiles generösa klimat går det däremot alldeles utmärkt. Ett annat vin i samma serie som de förra söta från Concha y Toro. En billigare premiumbox i rik, mustig och fruktig stil. Seriöst matvin med längd och eftersmak och låg sockerhalt, under 3 gr per liter.

Vit box under 200

De Bortoli Semillon/Chardonnay box, 2012 för 199 kronor per 3l. Här har man frisk och bra struktur av semillondruvan och mullighet och smakrikedom från chardonnay. Bra box med genomklang ända in i eftersmaken.

Syrah mest för lagring

Crozes-Hermitage, Domaine des Entrefaux, 2010 för 169 kronor är en lovande bra Crozes med stor framtid. Bra mindre vinhus, stort år för trakten och klassiska aningen rökta toner gör det till ett utmärkt lagringsvin till rimligt pris. Finns i BS och beställ gärna en låda och kolla utvecklingen under många år framöver.