Laddar annons
19 Nov, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med sofistikerad amarone

Sofistikerad amarone, basrioja, nyanserad chardonnay, champagnelikt mousserande, lyxig vit bourgogne, vit bourgognebox och en röd lagringsbordeaux är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v47 2014 på Röttorps Bästa

Masi Amarone Costasera, 2010 för 285 kronor är i sin nya årgång en riktigt bra komplex, tät och komplett amarone.  Har den lilla beskan i slutet har gett vinet dess namn, amaro betyder beskt på italienska. Med så pass mycket alkohol är det en förutsättning för ett balanserat vin. Mycket bättre än de billiga amaronevinerna och tillräckligt bra för riktigt avancerade rätter på t ex ren eller till starka ostar. Ca 40% av vattnet i druvorna får torka bort innan man gör amarone vinet. Det koncentrerar vinet och gör att välstrukturerad amarone, som denna, utvecklas mycket väl i många år vid lagring.

Basrioja

Conde de Valdemar Crianza, 2009 för 79 kronor är en nyanserad bra rioja med trevliga fruktiga drag och bra nyansrikedom. Utmärkt basrioja med mognadskomplexitet.

Nyanserad chardonnay

Cono Sur Single Vineyard Chardonnay, 2013 för 92 kronor är en nyanserad ”nya världen” chardonnay. Bra frukt och syra från svala vingårdar i Casablanca distriktet. Lite personlighet och ett trevligt långt slut i trevligt prisläge.

Champagnelikt mousserande                          

Ferrari Brut för 149 kronor är ett riktigt bra mousserande vin från Trentino i norra Italien. Gjord på samma sätt som champagne på samma druvsorter och överglänser i mitt tycke många äkta champagner. Friskt trevligt balanserat och fräscht med delikat smak innehåll. Passar i alla situationer när man vill ha ett mousserande vin med klass, även bra till lättare mat.

Lyxig vit bourgogne

Château Fuissé Le Clos, 2011 för 349 kronor är en lyxig delikat och läcker vit bourgogne med fortsatt stor utvecklingspotential. Här finns stil och personlighet i måttligt kraftfull och mycket sofistikerad stil. I första hand för fina fiskrätter med stora komplexa såser. Ligger i BS.

Vit bourgognebox

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay, 2013 för 265 kronor per 3l är en ganska rik och trevlig mjuk, lätt, vit bourgogne med generösa och måttligt sofistikerade toner. Ungefär en femtedel av priset per liter mot föregående lyxbourgogne.

Röd lagringsbordeaux

Château de Pez, 2009 för 369 kronor är ett riktigt bra bordeauxslott i mellanprisklassen från toppåret 2009. Detta täta och rika Saint-Estèphe vin med lovande framtid bör lagras länge, gärna 10+ år. Blir då ett riktigt stort vin med alla de mognadstoner som kommer att utvecklas succesivt. Kan fungera som födelsevin på tjugoårsdagen. Beställs i BS.