Laddar annons
30 Nov, 2011

Röttorps Bästa med vita österrikare

Nya denna vecka är bland annat två torra mycket användbar österrikare. En härlig roséchampagne och utmärkt LBV Port passar bra i advent.

2009 Duorum, 99 kronor, från Durodalen är ett lysande bra rött vin med stor längd och ännu ungdomligt något stramt slut. Här finns också bra saftighet och stor struktur, som gör att vinet växer ytterligare med lagring. Det kommer allt fler och bättre lättviner från denna traditionella portvinsdal och Duorum är det hitintills mest prisvärda.

I advent är det tid att träffas under okomplicerade former, det blir ofta glögg på mottagningen. Ett betydligt vassare alternativ tycker Röttorps Bästa är att mingla med ett bra portvin med ostbitar till. Allra bästa kombinationen av innehåll och pris bland bättre portviner just nu är Quinta do Noval’s 2004 Late Bottled Vintage i beställningssortimentet för 166 kronor. Mycket rikt tät aningen chokladig med stor läcker fin klangfärg och viss mognad, nästan som en Vintage. Har växt i samma vilda och vackra Dourodal.

För den som vill lägga undan ett verkligt elegant toppvin från Italien rekommenderar Röttorps Bästa denna vecka 2006 Brunnello di Montalcino, Col d’Orchia. I strukturen lite av en Bordeaux i innehållet mycket mer än vad man normalt kan få för 264 kronor där.

På den vita sidan är torra 2010 Leth Grüner Veltliner, 75 kronor, från okända Wagram vid Donau i Österrike ett mycket användbart bra vin till rimligt pris. Läcker lätt vitpepprig med bra längd och härligt långt slut. Riktigt bra både som matvin till det mesta och sällskapsvin för den som vill ha ett sådant i fräsch torr stil.

För den som hellre vill ha ett halvtorrt sällskapsvin eller ett bra vin till bär och frukt är 2010 Kloster Eberbach Riesling Spätlese Röttorps Bästa alternativet just nu i sitt prisläge, 112 kronor. Mycket innehållsrikt med tydlig sötma och fina balanserade syror.

Veckans vita lyxvin är 2009 Gobelsburger Riesling Zöblinger Heiligenstein för 259 kronor. Mycket härligt komplex rik österrikare redan nu, med bra längd och lovande framtid.

Roséchampagne var förr ofta både dyrt och rätt kass. Vi hade ett dåligt utbud i Sverige. Storsäljaren Lanson Rosé har aldrig tillhört Röttorps Bästa. Ett verkligt bra roséchampagne både som drink och som matvin är nu Paul Goerg 1er Cru Rosé Brut för i sammanhanget måttliga 279 kronor.