Laddar annons
28 Jan, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med snygg Ripasso

Snygg ripasso, fräsch chardonnay, snygg halvtorr riesling, delikat port till osten, stor champagne från liten odlare, röd lyx från Douro och röd italiensk seriös box är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

 Nya viner v05 2015 på Röttorps Bästa

i Castei Ripasso, 2012 för 121 kronor. Ripasso är en metod att skapa ett intressant vin genom att på våren efter skörd jäsa om en Valpolicella på de då överblivna Amaroneskalen. Metoden gör vinet betydligt smakrikare och något alkoholstarkare men fortfarande vanligen 13,5-14%. Vinet får då lite av mognadstoner samtidigt som det är ganska spänstigt och ungt. De bästa utvecklas länge på flaskan i källaren. Det finns numera en hel del tveksamma ripassoviner, men denna är en riktig snygging. Rikt och samtidigt delikat balanserat med längd och fin komplex eftersmak.

Fräsch chardonnay

Bourgogne Blanc Jurassique, 2013 för 101 kronor är en ung frisk vit bourgogne helt utan fatlagring. Kommer från Jurassique terroir alldeles utanför Chablis distriktet och utmärkta vinhuset Brocard. Riktigt bra i denna årgång med rik bourgognekänsla, bra syra och härlig längd. 2013 blir nog allmänt inget stort år i Bourgogne, men här är ett utmärkt undantag från regeln. Bra vin att återknyta till chardonnaydruvan om Du ledsnat på tjocka och bulliga chardonnay viner. Här är det fräschör och spänst som gäller.

Snygg halvtorr riesling

Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2013 för 101 kronor är ett friskt, rikt och halvtorrt (59gr socker) välbalanserat rieslingvin från Rheingau och ett anrikt vinhus. Bra till fruktefterätter och som sällskapsvin.

Delikat port till osten

Graham's Late Bottled Vintage, 2008 för 172 kronor är ett filtrerat årgångsportvin som lagrats ca 5 år på fat. Det är färdigt för konsumtion och utvecklas inte nämnvärt på butelj, även om det håller stilen i flera år. Här finns ingen fällning, utan det är bara att hälla upp i glasen. Ett mycket bra ostvin, även till den avancerade ostbrickan efter en bättre middag.

Stor Champagne från liten odlare

Michel Turgy Réserve Sélction Gran Cru Blanc de Blanc, NV för 281 kronor är en riktigt bra champagne från toppbyn Le Mesnil. Gjord enbart på traktens bästa druva, chardonnay och delikat utmärkt till härligt måttfullt pris. Ligger i BS och tar någon vecka att få hem och mycket värt det besväret.

Röd lyx från Douro

Quinta do Noval, 2009 för 401 kronor är ett tätt modern lättvin i den högre klassen från Dourodalen i norra Portugal. Detta portvinhus är numera franskt ägt och har under de senaste decenniet fått fram riktigt bra lättviner på samma druvsorter som man också gör portviner, touriga nacional, touriga franca och tinto cão. Denna moderna täta Douro har en delikat fransk tuch som gör den extra intressant. Bra nu och ännu bättre med fortsatt lagring.

Röd italiensk seriös box.

Barone Ricasoli Formulae, 2013, för 247 kronor per tre liters box är till skillnad från många tjocka klumpiga söta alkoholtunga boxar från Italien ett seriöst boxvin. Bra rikt och välstrukturerat bordsvin som passar till det mesta. Inte riktigt lika bra som föregående år, men håller sig kvar i boxtoppen.