Laddar annons
21 Jan, 2015

Röttorps Bästa med Central Otago Pinot

Central Otago pinot, kryddig GV för kryddigt, långlagrad mousserande, delikat Naheriesling, billig röd box, lätt och snygg vit box, vit bourgognebox och spanjor för källaren är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

 Nya viner v04 2015 på Röttorps Bästa

Wooing Tree Pinot Noir, 2010 för 281 kronor är en riktigt bra nya zeeländsk pinot från världens sydligaste och yngsta kvalitetsvindistrikt Central Otago, långt ner på Sydöns inland. Här är det pinot noir och vitvinsdruvor som gäller och på några decennier har det nu kommit fram en hel del bättre viner, även om de aldrig blir särskilt billliga. Wooing Tree är en lite stram och snygg pinot med charmiga toner och bra frukt för lovande framtid. Också rätt kul nu.

Kryddig GV till kryddigt

Loimer Loiserberg Grüner Veltliner, 2013 för 151 kronor, är en rejält kryddig och rik Grüner Veltliner i delikat stil med fin längd till trevligt pris. Mycket använbart vin även till charkuterier och lättare kötträtter upp till halvstark kryddning.

Långlagrad mousserande

Rotari Brut Riserva, 2010 för 101 kronor är ett av de bästa vita mousserande vinerna i Sverige kring hundringen sedan något decennium tillbaka. Mycket pålitligt i alla årgångarna och får en rejäl tid på jästfällningen i flaskan, längre än många äkta champagner. De gör vinet intressantare, mer komplext och sammanvävt i smaken med längre eftersmak.

Delikat Naheriesling

Emrich-Schönleber Halenberg Riesling Trocken, 2012 för 281 kronor är en mycket delikat mineralisk riesling från toppläge i Nahe. Redan nu ett långt delikat finstämt vin för finsmakare från det utmärkta vinhuset Emrich-Schönleber. Det är veckans nya vita lyxvin på Röttorps Bästa.

Billig röd box

Viña Maipo Cabernet Sauvignon box, 2013 för 192 kronor per tre liters box. Bra svartfruktig klassisk ”Cabig” ton med rätt bra klangfärg och smaken klingar igenom med längd i eftersmaken och en liten bra strävhet i slutet. Just vin för små pengar.

Lätt och snygg vit box.

Claude Val Blanc, 2013, för 207 kronor per tre liters box, är ett mycket lättsamt vin med milda nästan lite försvinnande toner. Bra balans och lättillgängligt. Bäst till smakmässigt lätta rätter som sallader, milda fiskrätter mm. Bra även som sällskapsvin och drink när inte vinet själv skall stå i centrum.

Generös vit bourgognebox

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay, 2013 för 273 kronor för tre liters box. Trevlig rik och generös enkel vit bourgogne i den kramiga stilen med måttligt sofistikerade inslag. Ändå en av de allra bästa vita torra boxarna just nu.

Klassisk spanjor för källaren

Torres Mas La Plana Cabernet Sauvignon, 2010 för 391 kronor är en klassiker som från starten är utgjord för att likna en bättre bordeaux och därmed kunna utvecklas länge till stora höjder. Genom sina relativt mjuka tanniner är den rätt givande redan idag, men den utvecklas mycket med ytterligare 5-15 års lagring. 1970 årgången vann den stora vinolympiaden i Paris före en rad av de främsta bordeauxslotten. Jag har själv njutit av många stora mogna årgångar av detta toppvin från Penedes. Anlände på Systembolaget i december och är nu veckans nya exklusiva lagringsvintips på Röttorps Bästa.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons