Laddar annons
12 Nov, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med billig fransk Malbec

Billig fransk Malbec, alpdals nebbiolo, fyndig grüner veltliner, torr riesling med klass, beerenauslese på scheurebe, tillfällig stor champagne, billig cabernetbox och cabernet för långlagring är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

 Nya viner v46 2014 på Röttorps Bästa

Reserve du Vieux Noir Malbec, 2012 för 69 kronor. Ett riktigt bra mörkfruktigt lite tufft vin från Cahors sydost om Bordeauxdistriktet. Här görs mustiga viner på malbecdruvan som exporterades till England före bordeauxvinerna. Områdets tuffa viner mår ofta väl av lite lagring. Denna härliga och billiga Cahors är ändå rätt mjuk i eftersmaken för distriktet. Ett mustigt rödvin främst för smakrika rätter.

Alpdals nebbiolo

Le Tense Sassella, 2010 för 137 kronor. Valtellina är en alpdal i östvästlig riktning i norra Italien. Där odlas nebbiolo i en brant sydsluttning. Det är egentligen väl svalt för druvan, men det kompenseras av att höstvädret tillåter att man låter druvorna mogna länge och skördar sent. Detta vin från topproducenten Nino Negri är en delikat lätt nebbiolo med utmärkt längd och utveckling. Fin mognadskomplexitet och långt nyanserat slut.

Fyndig grüner veltliner

Leth Grüner Veltliner, 2013 för 79 kronor.  Ett ovanligt bra och användbart torrt vitt vin med längd och friska lätt kryddiga toner.  Också ett vin som fungerar väl till nästan all mat inklusive att dricka utan som en drink. Druvan, Grüner Veltliner, har en speciell karaktär som gör att dess viner står bra även till charkuterier.

Torr riesling med klass           

Leitz Rüdesheimer Magic Mountain Riesling Trocken, 2013 för 149 kronor. Frisk rik och måttligt hård Rheingauriesling med stor komplexitet och balanserat betydande innehåll. Gjord på en blandning av toppvingårdar i Rüdesheim och trevligt utvecklat redan i detta unga stadium. Ligger i BS och kräver tidsmässig framförhållning att komma åt.

Beerenauslese på Scheurebe

Stepp Scheurebe Beerenauslese, 2011 för 129 kronor per halvflaska. Sent skördat vin från Pfalz med delvis skrumpna druvor med mycket hög sockerhalt. Rikt, friskt och sött med bra längd och härligt långt slut i generös och begriplig stil. Scheurebe druvan ger en liten fruktig svarvinbärston som jag tycker passar riktigt bra till många efterrätter.  Också i BS.

Tillfällig stor champagne

Louis Roederer Brut Vintage, 2008 för 449 kronor. Förra veckan anlände denna toppchampagne från stora året 2008. Mineralisk med fin balans och samtidigt ganska kraftfulla rika toner, snygg balans, bra syra och stor framtid. Lite i champagneexpertstil men ändå riktigt begriplig. Tillfälligt vin som nog försvinner fort.

Billig Cabernet box

Viña Maipo Cabernet Sauvignon, 2013 för 184 kronor per 3liter. En riktigt bra och billiga fruktdriven Cabernetbox från Chile. Här utnyttjar man kombinationen av landets fantastiskt goda förutsättningar för att odla vin och bra teknik och kunskaper för att göra ett riktigt Cabernetvin med just klangfärg, längd och ett visst grepp i slutet som gör det till ett utmärkt matvin. Total frånvaro av tidens gissel, uppsötad knäckighet på box.

Tuff Cabernet för lagring

Alto Cabernet Sauvignon, 2010 för 150 kronor.  Veckans nya billigare röda lagringsvin är denna tuffa och rika unga legendariska Cabernet från ett utmärkt vingårdsläge i Stellenbosch i Sydafrika. Växer långsamt mycket länge till ett storslaget vin, om man lägger undan det. Kan mycket väl användas som födelsevin på tjugoårsdagen för personer födda samma år som vinet. Jag tror det kanske också blir lysande till 30 årsdagen. Lite väl tufft, kärvt och outvecklat för konsumtion idag om man inte speciellt gillar hårda tag.