Laddar annons
23 May, 2012
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med tid, jord och vin med samma namn

Nya denna vecka är bl.a. en Chateauneuf-du-Pape i delikat stil och en vit bourgogne på Kimmeridgien jord.

 

Chateauneuf-du-Pape är Rhôndalens största och mest berömda vindistrikt för finare viner. Det är också det mest framgångsrika i Sverige. Det är Frankrikes första Appellation Controle. Där gör man röda viner på upp till 13-20 olika druvsorter (beroende på hur man räknar olika varianter). En av de största egendomarna som nästan helt ligger på den mycket steniga övre delen av kullen som formar distriktet, är Ch Mont-Redon. De gör viner i en lite mer delikat och lite mindre mustig stil. Dessa tenderar också att bli rätt balanserade även som unga. Vi har nu fått in årgång 2008, 229 kronor, och den är lika bra som vanligt med stor komplexitet och för distriktet ovanligt delikat och ganska öppen ton. Bra att använda redan i år och växer i källaren i uppåt tio år till.

 

Kimmeridgien är ursprungligen en geologisk tidsålder för ca 155 miljoner år sedan. För vinet är den viktig för då skapades många intressanta jordar som idag bär tidsperiodens namn. Särskilt i Chablis så är Kimmeridgien berömt och betyder en jord där kalkklippan har skutits in i lera. De bästa 1er Cruerna har den. I Grand Cruerna går kalkklippan tidvis i dagen. Petit Chablis har den inte Kimmerigien. Den ger mineraliska läckra viner som Röttorps Bästa ofta faller för. Brocard i Chablis har en liten vingård alldeles utanför gränsen till Chablis med Kimmeridgien jord. Vinet därifrån har han gett namnet Bourgogne Kimmeridgien. 2010:an säljs nu för 99 kronor på Systemet. En finstämd lätt vit bourgogne med avsevärd mineralitet och läcker längd som gör den till fynd.

 

Veckans nya söta vin är gamlingen Moulin Touchais, 1998 för 199 kronor. Rik läcker mogen och frisk med stor längd och bra syra till sötman. Fungerar därför väl även till citrusefterrätter. Den eviga ungdomens vin som kan lagras i decennier.

 

Det är inte många av de stora champagnehusen årgångslösa standardchampagner som idag klarar konkurrensen med de små vassare producenterna. Ett remarkabelt undantag från den regeln tycker Röttorps Bästa är Louis Roederer Brut Premier för 369 kronor. Magnifik standardchampagne med stort innehåll och rasigt, finessigt långt utvecklingsbart slut.

 

Columella 2009 är ett Syrahdominerat komplext läckert vin utanför alla vanliga skalor. Det görs på lågavkastande gamla stockar i Swartland i Sydafrika med omsorg och kärlek till ett delikat balanserat magnifikt stort rödvin. Rätt intressant redan nu och inte så strävt, men vinner förståss mycket på fortsatt lagring. Veckans röda lyxvin.

 

Röttorps Bästa har nyligen provat alla Systembolaget boxar. Den bästa röda boxen nu är Vila Santa Reserva 2010 för 265 kronor per tre liter. Stort rikt komplext med stor potential och bra längd. Vinner mycket på att luftas någon timme innan konsumtion i en karaff eller tillbringare.

 

Nu i maj kom Pesquera Tinto Reserva, 2007 in på Systemet för 249 kronor. Alejandro Fernández är mannen bakom detta moderna stora spanska vin som lade grunden till hela det nu så kända distriktet Ribera del Duero. Ytterst prisvärt lagringsvin för ca 10 år i källaren.