Nya Zeeland utmanar Frankrike på pinot noir
Pinot Noir är en druva som kan göra fantastiska känslosamma och delikata viner med struktur och syra när det vill sig. Den kan också göra riktigt trista knäckiga syltiga viner när det inte vill sig. Länge var nästan alla bra pinotviner från Bourgogne. Numera utmanas de från många håll och allra mest från yngsta kvalitetsvinlandet, Nya Zeeland.
Pinot noir har alltid haft hög status hos vinproducenterna. Under 1980-talet fick många av dem för sig att börja odla pinot och kopiera röd bourgogne hemma hos sig. Ofta var klimat, jordmån och övriga omständigheter föga lämpade för denna sparsmakade druva. När man åkte runt i världen och besökte vinproducenter skulle de visa upp sitt nya pinot vin. I långt mer än nio fall av tio var det förfärligt.
Pinot noir är en känslig druva. Den gillar inte för varmt eller för svalt. Den är mycket känslig för regn och minst lika känslig för torka. Skalen är ömtåliga och det finns hur många skäl som helst för att vinet skall misslyckas även där klimatet och jorden passar druvan. Det är en av de mest svårodlade druvorna, men den har ändå en stark dragningskraft genom sin charm, när man lyckas med vinet.
Få viner är så känslosamt intagande som bra pinot noir. Det finns en stor bärig komplexitet utan kärv kraft. Färgen är ofta ganska ljus. Stora och mäktiga pinot noir viner är lysande till vilt, stora tamfåglar och även smakrika grytor. Lätta pinot noirviner är ofta trevliga lunchviner med charm som fungerar bra till kyckling, sallader, pastarätter och även fisk. De lättaste röda pinot vinerna är i alla sammanhang intressantare än de mest finstämda roséviner.
Numera har druvan hittat många bra terroir runt om i världen och det börjar komma seriösa konkurrenter till röd bourgogne, inte minst i lite måttligare prisklasser. Börjar vi nedifrån i prisskalan är idag den billigaste röda pinot noiren av hygglig klass chilenska Casillero del Diablo Reserva, 2010 för 75 kronor. Trevlig pinot med bra toner och liten sötma och lätt inställsam ton. En bonnpinot med viss klass för långt mindre pengar än man någonsin får en just pinot för från Bourgogne.
Det finns numera t.o.m. en box med riktigt hygglig pinot noir i Te Kairanga Pinot Noir,2010. 179 kronor för 1,5 liter (pappmagnum) från Martinborough på Nya Zeeland. Lätt och lättsam ung pinot Noir med längd och just pinotkänsla. Bra partner till lättare rätter med pasta eller kyckling och bra syra med fint slut. Saint Claire Pinot Noir, 2011 för 99 kronor är lite lättare och snyggare pinot av klass från Marlboroughdistriktet i Nya Zeeland. Fruktig och läcker med liten kryddighet och hallonbärssötma men samtidigt bra syra som ger balans.
I USA gör man numera många bra pinot noir viner. Det finns en dragning till att de görs ut med högre alkohol, lite sötare smak och mjukare mildare syra än sina franska förfäder. Många är ändå riktigt bra och i måttlig prisklass finns t ex Irony Pinot Noir, 2010 för 129 kronor från svala Russian River i Sonoma. Intressant att jämföra med klassiska bourgognen Cuvée Margot, 2009 för samma pris.
I både Australien och USA görs numera riktigt bra pinot noir även i mer exklusiva prislägen. Just nu har vi ingen australiensare av klass på Systembolaget. Från USA finns några spridda flaskor av Au Bon Climat från södra Kalifornien och i beställningssortimentet har Marimar Torres en delikat pinot från Sonoma. Båda producenterna har sina förebilder i bourgogne och gör ut sina viner med klassisk struktur och lättsam espri.
Alltmer är det ändå Nya Zeeland som är Frankrikes främsta utmanare på pinot noirviner. Där är pinot noir den dominerande rödvinsdruvan. Det är inget annat land i närheten av. Här finns svala distrikt med bra förutsättningar att göra långsiktiga pinot noirviner med naturligt bra syra. Nya Zeelands pinot noir viner är stilmässigt ännu lite mer franska än bourgognerna. De har ofta högre syra och friska precisa toner på ett speciellt sätt. Sydöns vindistrikt Marlborough och Central Otago är de som blivit särskilt uppmärksammade under senare år. Mitt favoritdistrikt är ändå Martinborough på södra nordön som rätt länge gjort stor pinot.
Nu utmanas Frankrike även i mer exklusiv prisklass av Nya Zeeland. Du kan själv jämföra de som jag tycker är Frankrikes bästa pinot noir på Systembolaget i prisklassen 350 och 400 kronor, med de bästa från Nya Zeeland. I min bedömning är Ata Rangi PN, 2009 från Martinborough väl så bra som Chambolle-Musigny, 2009 från Hudelot-Noellat. Båda kostar kring 350 kronor. Neudorf Moutere, 2009 från Nelson tycker jag konkurrerar framgångsrikt med Chambolle-Musigny, 2009 från Berthaut båda för 399 kronor. Det finns numera inte något givet försprång för röd bourgogne i denna prisklass och det är Nya Zeeland som är den främste utmanaren.