Laddar annons
19 Dec, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med toppviner från toppvingårdar

Nya denna vecka är bl.a. en stor nyanserad mäktig montepulciano och en toppriesling från de allra högsta vingårdarna i Rüdesheim.

För de verkligt fina middagen när Du vill ha ett tätt och rikt och både mäktigt och nyanserat rödvin är Cúmaro Riserva, 2008 från Umani Ronchi ett bra val. Ungdomlig montepulciano från den vackra strandkullen Conero vid det Adriatiska havet. Denna årgång är den bästa hitintills och den växer i många år till. För 149 kronor är det ett fynd som finns i de allra flesta butikerna.

Veckans nya torra vita exklusiva vin på Röttorps Bästa är Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Alte Reben, 2010 för 299 kronor. En toppriesling från den högst belägna vingården i snutfagra och branta Rüdesheim i västra Rheingau. Denna vingård med terrasser allra högst upp var under några kallare årtionden inte i bruk. Leitz har under de senaste varmare decennierna åter tagit upp odlingen och gör där sitt kanske allra bästa vin. Leitz gör en lite mjukare och rikare stil av stor Rheingauriesling än t ex Breuer. Magnifikt stor riesling med måttligt hårda syror och extrem nyansrikedom och finess.

Till bär, frukt och rimligt smaksatta glassefterrätter och även till snälla mögelostar fungerar det utmärkt med ett Sauternesliknande sött vitt vin med lite mognad och utveckling. Château du Juge, 2007 för 79 kronor per halvflaska är det bästa just nu. Det görs på samma druvor samma metoder på andra sidan floden från distriktet Sauternes i Bordeaux. Mer likt kan det inte bli och med fem år på nacken har det fått lite mognadskomplexitet.

Det finns flera riktigt bra torra mousserande kring hundralappen. Röttorps Bästa smakrika cava i prisläget är Codorníu Selección Raventós, för 99 kronor. Betydande rikedom och balanserat komplext innehåll med längd och långt smakrikt slut. Helt vanvördigt kan man säga att det är en cava med lite Bollingerstuk. Finns i ganska få butiker men kan fås till alla.

Inför helgerna är det dags att lägga några flaskor champagne på lut. En av de allra bästa i rimligt prisläge som fungerar i alla situationer och till alla sorts människor är Palmer Blanc de Blanc, 2006 för 294 kronor. Snyggt delikat och härligt okomplicerat att gilla.

Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa är Masi Mazzano Amarone, 2006 för 749 kronor. Mycket fokuserad, klassisk, stor, läcker, och magnifik amarone med riktigt storslagna toner i ännu mycket ungt stadium. Ännu mer potential är utvecklad finess. Bör lagras, gärna tjugo år till. Kommer från en speciell vingård högt upp kullarna norr om Verona. Är kanske den allra bästa Amaronen. En helt osannolikt lyxig julklapp till sofistikerade Amaronediggare. Finns bara tillfälligtvis och görs i liten upplaga.

Från samma trakt på samma druvsorter med torkning av druvorna före jäsningen finns en nyanländ box i ordinarie sortiment. Tommasi Graticcio Appassimento Parziale, 2010 för 279 kronor per 3l är förståss inte i närheten av en stor amarone men har vissa liknande klangfärger. Ganska mustigt med rena och lite mer precisa toner, än de flesta av Appassimento konkurrenterna. Lång trevlig eftersmak utan att bli tjoffigt, klingar riktigt hyggligt i slutet. Ett utmärkt rött vin till julbordet, även för dem som inte tror sig gilla vintypen.

Château Poujeaux, 2009 är en elegant bordeaux med stora långa klassiska toner och bra slut i mycket lovande stil men behöver uppfostras vidare för att nå hela potentialen. 2009 är ett av de största åren på länge och ändå blir det för denna kvalitet inte så mycket dyrare än vanligt. Ett verkligt stort lagringsvin på Röttorps Bästa för alla med smak för Bordeauxelegans.