Laddar annons
27 Jul, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fransk tuffing

Denna vecka hittar Du bl.a. en fransk tuffing på tannatdruvan med både delikatess och mognadskomplexitet.

2007 Chateau Bouscassé är basvinet hos Tannatdruvans obestridlige mästare, Alain Brumont. I Maderian som ligger i Sydvästra Frankrike söder om Bordeaux gör han magnifika viner på denna tuffa druva. De kräver lite tid och mognad för att deras hårdaste tanniner och tuffa struktur skall bli tillgänglig. Allt det har redan hänt med 2007 Ch Bouscassé som Röttorps Bästa tycker är en utmärkt introduktion till bättre tannatviner och passar bra till smakrik mat och tuffa gäster.

Måttligt dyr, riktigt hygglig vit Bourgogne är normalt contradiction i terms. 2010 Mâcon-Village Chardonnay är undantaget. För bara 75 kronor är det även i den nya årgången en bra  liten bourgogne med lätt smörighet och härligt långt slut med lagom lätt fatighet. Inte alls storslaget, men välbyggt och bra till fyndpris.

Bland de söta vinerna tycker Röttorps Bästa att mogen Vintage Port är helt överlägset till ost och kontemplation. Det finns just nu en hyggligt mogen och utvecklad i 1999 Graham’s Malvedos för 369 kronor flaskan. Det är en riktigt billig och bra ”quinta Vintage”, dvs. den är gjord ett mellanbra år på de bästa druvorna utan att deklareras som ”hus Vintage”. Då får man den för halva priset och i detta fall är det mycket lyckat. Måste noggrant dekanteras innan servering för att få bort den stora och finkorniga fällningen som annars förstör vinupplevelsen helt.

Roséviner är bäst med bubblor i. Det gör det möjligt att kombinera mognad och komplexitet med bibehållen fräschör. 2006 Rotari Brut Rosé från Trentino i norra Italien är den som allra bäst lyckats med den kombinationen i hundrakronorsklassen under många år i rad nu. Ett utmärkt matvin även till kyckling och mildare kötträtter.

Veckans vita lyxvin på Röttorps Bästa är 2009 Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs från Juliusspital i Franken. Kom den första juli.Läckert finstämt och extremt nyansrikt och storslagen längd i det ännu knoppigt unga vinet. Ett helt bedårande vin på den rätt okända druvan silvaner, som gör sina allra bästa viner just i denna trakt. För den subtile vinkonsumenten ett fynd även för 279 kronor.

Veckans vita premiumbox är Systembolagets allra bästa vita torra vin i låda, 2009 Louis Max Chardonnay. En just vit bourgogne för 199 kronor per 2 liter dvs ungefär samma pris som för 2010 Macon Village ovan på flaska.

Röttorps Bästa rekommenderar varje vecka några röda viner för fortsatt lagring i källaren. Ett av dem är i måttlig prisklass. Det finns ju många sådana viner som både kan och vinner rejält med lagring även om de nästan alltid dricks unga. Ett sådant vin är Dourovinet 2009 Duorum för 99 kronor. Det kan med fördel lagras 4-5 år och då blir det ett betydligt mer komplext och intressant vin än det är nu, ävne om det är en stor tillgång även idag. Gjort på i huvudsak samma druvor som Vintage Port med dominans för Touriga National som ger vinet en speciell och härlig generös saftighet i kombination med struktur och utvecklingsmöjligheter.