14 Jan, 2015

Röttorps Bästa med väldens äldsta vin

Världens äldsta vin, sval syrah från Leyda, finstilt billigt rödvin, tuff vit syditalienare, modern söt Tokaji, rosébubbel från Nya Zeeland och toscanskt vin för källaren är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v03 2015 på Röttorps Bästa

Periquita Original, 2012 för 71 kronor är ett av de allra äldsta vinerna som görs idag. Det fanns redan på 1800-talet, även om det sannolikt är mycket bättre idag. Vinet har utvecklats också under de senaste 10 åren till att bli lite mindre kärvt och hårt och mer generöst och intagande. Det är fortfarande ett välstrukturerat mustig vin med kraft, men samtidigt ganska lättillgängligt. Periquita har alltid varit ett ganska billigt vin. Den nuvarande årgången 2012 är ett fynd för sina 71 kronor.

Sval Syrah från Leyda

TH Syrah Leyda, 2011 för 151 kronor. Leyda är ett av de nya vindistrikten i Chile. Ett småkulligt landskap nära det här riktigt svala Stilla Havet, se bilden. Syrahdruvan kan med lång mognadstid istället för hög värme leverera riktigt delikata svala viner med stor komplex laddning. Läckert återhållet och delikat vin från vinhuset Undurraga.

Finstilt billigt rödvin

Torres 5G Garnacha, 2013 för 71 kronor En trevlig kul lättsam grenacha från distriktet Campo de Borja i nordöstra Spanien i den billiga klassen utan onödig tyngd. Ett helt nytt vin från vinhuset Torres för bara något år sedan. Bra följeslagare till smakmässigt lättare rätter när man vill ha ett rödvin.

Tuff vit syditalienare

Mare Piccolo Fiano/Falanghina, 2013 för 77 kronor är ett mycket intressant vitt torrt och smakrikt matvin från Apulien. Lite grovt och tufft i strukturen och bäst till smakrika rätter inklusive vitt kött.

Modern söt Tokaji

Disznókö Tokaji Late Harvest 50cl, 2012 för 101 kronor är en utmärkt representant för de moderna friska och spänstiga söta Tokajivinerna. Förr var det mycket smakrika och tunga söta viner med en extrem komplexitet i en något oren stil. Efter befrielsen har vinerna i detta urgamla vindistrikt utvecklats mot en renare och friskare stil med lite av deras klassiska mäktighet kvar. Bra efterrättsvin.

Rosébubbel från Nya Zeeland

Lindauer Rosé, för 91 kronor, är en utmärkt frisk och torr rosé med lättsamma fruktiga toner och ett friskt torrt slut. Kanske allra bäst som drink men fungerar också till sallader och lätta rätter.

Toscanskt vin för källaren

Fonterutoli, 2012 för 151 kronor är redan idag en härlig rik och komplex snygging från Chiantio Classico. Ett stort och ännu ungt vin till den fina middagen. Med 5-6 år i källaren växer det ytterligare en bra bit och får en större komplexitet när mognadstonerna börja träda fram. Ett bra källarprojekt i fortfarande måttlig prisklass.