Laddar annons
23 Mar, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Baga, Touriga Nacional och CS

Matriesling med mognad, lättillgänglig nybörjarvintage, magnifik årgångschampagne och prissänkt röd fyndbox är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v12 2016 på Röttorps Bästa Vin

Baga, Touriga Nacional och Cab S

Frei João Reserva, 2012 för 99 kronor.  Ett verkligt seriöst bra rikt och strukturerat vin med lång tidshorisont. Nu i sina unga år och trevlig även då, men växer också rejält med lagring.  Klassiskt bra rödvin till mycket måttliga pengar. Vinet kommer från Bairrada distriktet i Portugal och är gjort på tre betydande druvsorter; Baga 55%, Touriga Nacional 30% och Cabernet Sauvignon 15%. Baga är en riktigt långsiktig och tuff druva från denna del av Portugal som här mjukas upp lite med Touriga Nacional och Cab S.

Matriesling med mognad

Von Winning Deidesheimer Grainhübel Riesling Trocken, 2011 för 159 kronor. Riesling är en druva som utvecklas med lite ålder och lagring i sina bättre viner. Det blir då betydligt mer och komplexare nyanser i vinet. En riktigt bra rimligt prissatt riesling med mognad just nu är detta härliga, precisa och komplexa vin. Passar väl till lite finare vitvinsrätter och kommer att växa flera år till. Ligger i BS, så var ute i god tid.

Lättillgänglig nybörjarvintage

Graham's Malvedos Vintage Port, 2001 för 389 kronor. En billig och riktigt bra utvecklad Vintage med rikedom och sötma i genrösa former. Utmärkt nybörjarvintage genom sin lättillgänglighet och måttliga pris. Gjord ett något enklare år och får då tillnamnet från Graham´s mest berömda Quinta. Vilket betyder att det inte är klassat som huset allra bästa. 2000 var ett sådant toppår. Den stora årgången heter bara Graham’s vintage och kostar långt mer än det dubbla. En annan fördel med Malvedos är att den utvecklats snabbare och därför är hyggligt mogen nu. Toppåret 2000 skall helst sparas några decennier till. Servera till den exklusiva ostbrickan och glöm inte att dekantera några timmar före serveringen.

Sött, fräscht och lättsamt

Nittnaus Beerenauslese Exquisite 37cl, 2013 för 89 kronor halvan är ett ovanligt fräscht och lättsamt sött vin från Österrike. Fyllig sötma med ett något försvinnade och friskt lite skirt slut utan minsta kladdighet gör det till en ganska lätt och mycket behaglig Beerenauslese.

Magnifik årgångschampagne

Deutz Brut Vintage, 2008 för 499 kronor är en riktigt bra champagne från toppår i läcker lång och verkligt finessrik stil. Idag ljuvlig ungdom, så småningom mogen, godare och mer storslagen.

Mogen stor vit bourgogne

Chablis GC Les Preuses, La Chablisienne, 2007 för 449 kronor är ett nyanlänt tillfälligt exklusivt moget toppvin med snart nio år på nacken. Den är perfekt att dricka nu och mår bra flera år till. Unikt tillfälle att köpa stor mogen vit bourgogne på Systembolaget. Försvinner nog snabbt. Veckans nya vita lyxvin på Röttorps Bästa Vin.

Prissänkt röd fyndbox

Casillero del Diablo Carmenère/Cabernet Sauvignon 3lbox, 2014 för 229 kronor är en riktigt bra röd premiumbox. Rikt och komplext med lätt och mogen carmenereton som tillför vinet mycket. Här finns också ett långt genomklingande slut och ett mindre prissänkning nu i mars. Sammantaget en fyndbox med vida användningsområden.