Laddar annons
16 Mar, 2016

Röttorps Bästa Vin | fynd från Toscana

Mullig vardagscabernet, fynd från Toscana, distingerat italienskt bubbel och ett unikt lagringsvin är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v11 2016 på Röttorps Bästa Vin

Mullig vardagscabernet

Wolf Blass Eaglehawk Cabernet Sauvignon, 2015 för 69 kronor är en billig rik mullig och generös cabernet med sunt torrt slut. Ett härligt vin för den som gillar smakrikedom, volym och kraft till i första hand smakrika rätter.

Nobelt toscanskt fynd

Rosso di Montepulciano, Poliziano, 2013 för 129 kronor har en helt annan stil. Utmärkt, välbyggt och distingerat vin med bra struktur, komplexitet och klangfärg. Rik lång eftersmak och även bra framtid för att lagra ett par år. En fyndigt delikat toscan från Vino Nobile distriktet och topproducenten Poliziano gjord på i första hand sangiovese med lite merlot i.  Finns i ganska få butiker och kan beställas på två dagar till Din egen.

Bästa Sauvignon Blanc från Marlborough

Hunter's Sauvignon Blanc, 2015 för 113 kronor har alla de normala fräscha fördelarna med bättre sauvignon blanc från Marlborough på Nya Zeelands Sydö. Dessutom är den lite mer komplex och mindre överdriven med bra långt rikt frist slut. Distriktets bästa sauvignon blanc kring hundringen.

Champagnesnyggt mousserande

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2010 för 129 kronor är ett osedvanligt distingerat bubbel. Utanför Champagne är det vanligt att det bubblet blir lite för fruktigt och att syran saknar riktig fräshör. Här har man löst det genom att göra vinet på ren chardonnay, utan dozage och med utvalda lite mer mineraliska basviner. Resultatet är torrt och stiligt mer bra längd och genomklang, utan att vinet blir ”svårt”. Bra till alla som vill ha torrt och även riktigt bra till mat.

Ädel bubbelrosé

Estelado Rosé Sparkling Wine, för 87 kronor är en torr och precis fräsch rosé med karaktär, ja tom lite personlighet. En tuch av beska snarare än sötma gör det också till ett utmärkt matvin för sommarlätt mat. Bättre än stilla rosé till all mat.

Vit torr box med klass

Fairview Roussanne/Chenin Blanc/Viognier/Grenache Blanc 3lbox, 2015 för 219 kronor per 3l. Ett innehållsrikt och komplext bra vitt torrt boxvin med längd och seriösa toner. Finns i rätt få butiker och ligger numera i BS, vilket gör att det tar någon vecka att få hem till Din butik.

Unikt lagringsvin

Sfursat 5 Stelle, 2011 för 449 kronor är veckans nya dyrare källarvin på Röttorps Bästa Vin. Mycket intressant och komplext nyansrikt och lovande specialvin från alpdalen Valtelinas södersluttning i norra Italien. Det är gjort på samma sätt som Amarone, genom rejäl torkning av druvorna före jäsningen. Här är däremot druvan Nebbiolo. Det är samma druva som ger de stora Piemontevinerna Barolo och Barbaresco. Här gör torkningen att det blir ett ganska starkt torrt vin på ca 16% alkohol efter jäsningen. Unikt och delikat mäktigt vin redan idag men växer också mycket på lagring under många år. Ett ovanligt bra presentvin till mycket vinkunniga.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons