Laddar annons
9 Mar, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med två röda bordeauxviner

Två röda bordeauxviner, en bas chardonnay, en lättillgänglig Chateauneuf-du-Pape och ett par bra boxar är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v10 2016 på Röttorps Bästa

Balanserad Chateauneuf-du-Pape

Domaine du Vieux Lazaret, 2012 för 217 kronor är alldeles utmärkt Chateauneuf-du-Pape i ett rimligt prisläge för vintypen. Rikt, fruktigt, komplext och förvånande balanserat redan idag. Långt rikt slut ger bra eftersmak. Vinner som alla bra viner från detta grenache dominerade vindistrikt  på fortsatt lagring, men har redan alla delarna på rätt ställe i bra harmoni. Lättillgänglig Chateauneuf-du-Pape.

Bra röd bordeaux

Les Hauts de Granget, 2012 för 169 kronor är en bra ganska rik och balanserad merlot dominerad röd Bordeaux från Saint Emilion. Här finns viss mognadsutveckling längd och komplexitet i bra klassisk bordeauxstil från högra stranden. Ganska lättillgänglig bra bordeaux för en finare middag.

Bas chardonnay

Torres Gran Viña Sol Chardonnay, 2013 för 79 kronor är en alldeles utmärkt bas chardonnay utan sötma och annat bjäfs. Rik och välbyggd med längd och innehåll i aningen rustik och hyggligt komplett stil från Katalonien och dess vinutvecklare, vinhuset Torres. Fynd.

Halvtorr skir Mosel

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2014 för 115 kronor är typisk lättsam och balanserad halvtorr Mosel med längd och innehåll. Mosel gör de allra bästa delikata halvtorra vinerna på riesling. Dr Loosen är en av topproducenterna. I det här prisläget får man ett vin från de ganska branta sluttningarna. De blir avsevärt bättre och är mycket mer arbetskrävande att odla än på flatan.

Mogen fin klassisk bordeaux

Sarget de Gruaud-Larose, 2006 för 399 kronor är ett trots priset, ett andravin från berömda slottet Gruaud-Larose i St Julien på vänstra stranden. Nu som tioåring är det en mogen och färdigutvecklad röd Medoc i sina bästa år med klingade bra utvecklade komplexa toner och stor finess i eftersmaken. Ovanligt fin mogen i fredags 4/3 nyanländ röd bordeaux i det tillfälliga exklusiva sortimentet, som nog försvinner rätt fort.

Boxfavorit i ny årgång

Ramos Reserva box, 2014 för 239 kronor per 3l. Ramos byter just nu årgång till 2014. Den nya årgången är lite mustigare och något mer generös än den förra, vilket samtidigt ger något mindre precisa toner. Bägge årgångarna är utmärkta och det är en smaksak vad man föredrar. Ramos förblir ett bra komplett seriöst vin i boxarnas övre mellanprisklass som passar alla och allt.

Aussiriesling på box

Mad House Riesling, 2015 en vit rieslingbox för 239 kronor per 3l. Den bästa torra rieslingen på box kommer numera från Australien! Här finns fräschör och hyggligt innehåll i måttligt hårt utförande. I första hand ett bra vitt matvin på riesling druvan.

Billigt lagringringsvin

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, 2014 för 79 kronor är ett utmärkt vin att konsumera nu. Men Du kan faktiskt också lagra det i många år med intressant utveckling och växt hos vinet. Har både fin fruktighet och betydande struktur som gör att det utvecklas väl vid lagring. Bra billig start på en vinkällare är att köpa en låda och ta upp en eller två flaskor per år och studera utvecklingen.