Laddar annons
21 Mar, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Elegant Côtes du Rhône

En elegant röd côtes du rhône, halvtorr mosel, basportvinet, det bästa billiga bubblet, bra röd vardagsbox och det röda lagringsvinet kring hundringen är de nya vinerna på Röttorps Bästa Vin denna vecka.

Nya viner v 12 2017 på Röttorps Bästa Vin

Elegant Côtes du Rhône

Côtes-du-Rhône Saint-Esprit, 2014 för 99 kronor. En rödfruktig lite mer komplex och mildare Côtes du Rhône från norra Rhône med bra längd och mycket rimligt pris. I norra Rhône gör man vinerna i huvudsak på syrah istället för grenache, som är huvuddruvan i det dominerande delen i söder i detta långsträckta vindistrikt. Man kan säga att det är lite som en Croze Hermitage i lite lättare stil.  Vinhuset Delas utmärker sig för att de vågar göra eleganta viner utan överdriven kraft, även i denna prisklass. Ett nödvändigt vin för de som gillar finstämda och finessiga viner på syrahdruvan.

Halvtorr Mosel

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2015 för 119 kronor är en klassisk lätt och elegant halvtorr Mosel från bra år. Redan härligt klingande riesling med lång eftersmak och stor fräschör. Utmärkt vin från vinhuset Dr Loosen, både som drick och till bär och frukträtter.

Basportvinet

Graham's Six Grapes Reserve Port, för 129 kronor. Det pålitliga utmärkta basportvinet i form av en premium Ruby. Är fortfarande det bästa billiga portvinet och det är oklokt att köpa något som är billigare. Där faller kvaliteten snabbt. Bra vin till ost och många efterrätter.

Bästa billiga bubblet

El Miracle Cava Brut, NV för 75 kronor. Efter prishöjningarna nu i mars är det här det billigaste man kan komma undan med för ett bra torrt mousserande vin. Ingen stor vinupplevelse men fräscht och allt på rätt ställe. Härligt för skål och lättare mat.

Bra röd vardagsbox

Adobe Cabernet Sauvignon/Syrah/Carmenere 3lbox, 2015 för 219 kronor. Svartfruktig cabig röd mellanbox med viss komplexitet och rätt bra struktur och innehåll. Ett matvin med lätt strävhet mot slutet som matviner bör ha, och bra efterklang.

Det röda lagringsvinet kring hundringen

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2015 för 99 kronor. Ett fyndigt bra rödvin i hundrakronors klassen. Idag rikt i lite fruktig cabernetstil med ännu unga och något ointegrerade toner. Trots sin skruvkork och låga pris växer det och mognar snyggt och balanserat vid långlagring. Jag har med stor framgång lagrat detta vin under flera decennier. Köp en låda och kolla dess stegvisa utveckling mot en mogen bordeauxstil under något decennium. Vinet lever ännu längre med skruvkork än med traditionell kork.