Laddar annons
8 Aug, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Generös Chianti Classico

Generös Chianti Classico, chilensk matrosé, nästan champagne med klass, elegant torr lyxmosel och en röd topp bordeaux för källaren.

Nya viner v32 2017 på Röttorps Bästa Vin

Generös Chianti Classico

Fonterutoli Chianti Classico, 2015 för 149 kronor är en utmärkt laddad klassisk Chianti med rikedom, täthet, bra balans och struktur. Härlig ny årgång med redan långt skönt slut. Härligt bra till nästan allt redan idag och växer utmärkt i många år till. Mazzei familjens vinhus sedan 1400 talet som idag ligger i toppen bland modern Chianti Classico.

Chilensk matrosé

Torres Rosé Cabernet Sauvignon, 2016 för 79 kronor är en ovanligt bra matrosé. Seriöst riktigt vin och ett just matvin till sommarsalladen eller andra lätta rätter. Okmplicerat och fräscht och gjort på Cabernet Sauvignon, vilket inte är så vanligt för rosé.  Chilenska Torres gör som vanligt seriösa viner även när det gäller rosé.

Nästan champagne med klass

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2011 för 139 kr är en elegant storebror till det vanliga mousserande årgångsvinet från Rotari i norra Italien. Här har man använt enbart selekterade chardonnay druvor. Vinet har lagrats ytterligare något år på jästfällningen och vid degorgeringen därefter har man dragit ned på den sedvanliga sockertillsatsen. Resultatet är ett mineraliskt torrt och mer elegant (och lite mindre insmickrande) snyggt och bra champagneliknande vin för mycket rimligt pris. Finns i måttligt antal butiker och kan behöva beställas till Din på två dagar.

Elegant torr lyxmosel

Haart Goldtröpfchen Riesling Grosses Gewächs, 2015 för 297 kronor är en komplex espriig fin Moselriesling med delikat långt slut redan nu. Luftigt, lättsamt och delikat vin redan nu av den öppna charmiga årgången 2015. Kan sparas för fortsatt utveckling under många år. Varför inte lyxa till med en pocherad röding med denna fincharmiga mosel.

Röd Bordeaux för källaren

Château Chasse-Spleen, 2014 för 299 kronor är en riktigt bra ung röd bordeaux från ett av de allra bästa Medoc slotten utanför Grand Cru gruppen. 2014 är inget toppår men ett bra mellanår i klassisk stil, vilket gör det ovanligt smart att lägga ned någon låda av detta långsiktiga slott på lång sikt. En av de allra mest prisvärda bättre röda bordeauxerna varje år.  Nästan ett måste för den som gillar klassisk röd bordeaux och är villiga att lagra viner i 300 kronors klassen.