Laddar annons
7 Mar, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Stor chilensk Cabernet

Stor chilensk cabernet, fyndigt rött budgetvin, röd bordeaux, mineralisk chablis och en grüner veltliner med alla rätt(er) är några nya viner på Röttorps Bästa Vin denna vecka.

Nya viner v10 2017 på Röttorps Bästa Vin

Fyndigt rött budgetvin

Dão Casal Mor, 2015 för 56 kronor. Detta seriösa kompletta och riktigt billiga röda flaskvin har just anlänt i ny årgång. Utmärkt struktur, klangfärg och aningen utveckling med bra komplexitet gör att det trots lite högre pris fortfarande är ett superfynd. Den bästa riktigt billiga flaskan rödvin på Systembolaget i min gom. Bra även till lite smakrika rätter.

Röd Bordeaux

Château de Seguin Cuvée Prestige, 2014 för 129 kronor är en hygglig rik och ännu lite stram bordeaux i den billigare klassen. Finstämda bordeauxtoner till riktigt hyggligt pris. Växer också som en klassisk bordeaux en hel del med lagring.

Grüner Veltliner med alla rätt(er)

Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner, 2015 för 99 kronor. Grüner Veltliner är Österrikes stora druva. När den som här görs ut med måttligt skördeutag från bra vingårdar av ett bra vinhus en toppårgång blir det ett riktigt bra vitt torrt vin med karaktär för det allra mesta i matväg. En lätt pepprighet lite generösa toner och samtidigt en slutsyra med bra grepp gör vinet utmärkt både lite lättare och mäktigare rätter, även till vitt och kallt kött. Nytt lite högre pris efter 1 mars och den bästa grüner veltlinern kring hundringen.

Mineralisk Chablis

Chablis Les Vénérables Vielle Vigne, 2013 för 161 kronor. Mycket friskt och intressant Chablis med stor mineralitet och egna rika toner långt och utvecklat med fin komplexitet i ädel stil för måttligt kraftfulla fisk och skaldjursrätter. Bra prisläge för en så stilig chablis.

Vitt sött och långsiktigt

Moulin Touchais, 2001 för 269 kronor är redan över 15 år gammal. Den är en senskördad chenin blanc från mellersta Loiredalen. Har en tuch av arrak stor fräschör och rikedom i utvecklad och samtidigt ung och nyanserad stil. Kan med framgång lagras i decennier. Ett bra födelsevin för barn födda 2001. Vinet åldras i ungefär samma takt som de.

Rosébubbel på nattvardsdruva

Estelado Rosé Sparkling Wine, för 99 kronor är en intressant rik och läcker bubblande rosé med en liten avslutande beska som gör det till ett riktigt bra matvin med karaktär. Bra att skåla i också. Görs på den chilenska urdruvan Pais som började odlas för att man skulle kunna genomföra transubstansieringen vid nattvarden. Torres mfl har nu börjat med modern odlingskunskap ta fram en del intressanta moderna viner på Pais. Detta är kanske den allra mest tillgängliga för moderna konsumenter idag.

Chilenskt toppvin för källaren

Don Melchor Cab S, 2013 för 599 kronor är kanske det allra bästa chilenska vin jag provat. Kräver långlagring för att utveckla hela sin potential. Idag är den ett tätt både sammetslent och stramt vin med lovande stora rikta toner och laddad rik eftersmak. Den bästa årgången hitintills av detta sedan många år stora chilenska rödvin. Idag finns de fina chokladtoner i viner och massor av mjuka tanniner. Även här har vinet ett tidsperspektiv som gör det fortfarande intressant på tjugoårsdagen.