Laddar annons
20 Mar, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Två pinoter från Central Otago

Veckans nya viner på RBV är en stor generös bordeauxblend, mellanpris pinot i toppklass, bästa champagnekopian, storslagen pinot noir och en Taurasi för källaren.

Nya viner v12 2018 på Röttorps Bästa Vin

Stor generös bordeauxblend

Clos de los Siete, 2014 för 189 kronor. Ett ovanligt rikt, balanserat, komplex och nyanserat fin bordeauxblend från höglänta vingårdar i Argentina. Franskägt och franskinspirerat har man här utvecklat en argentinsk bordeaux på ca hälften malbec och övriga druvor i mindre andelar och även ett stänk syrah. Fyndigt bra generöst stort vin med i övrigt alla bordeauxkvaliteterna i behåll. Kan även gärna lagras vidare. Tillfälligt exklusivt vin, som snabb försvinner.

Mellanpris pinot i toppklass

Carrick Unravelled Pinot Noir, 2016 för 159 kronor. En härlig lätt hallonfruktig generös och bärig pinot med längd och riktigt bra slut och balans. Fin syra och bra generositet på en och samma gång. Utsökt pinot från Central Otago, världens sydligaste kvalitetsvindistrikt på södra delen av Nya Zeelands Sydö. Bättre än nästan alla bourgogner i detta prisläge, i min smak.

Bästa champagnekopian”

Pongrácz Brut, NV för 129 kronor. Utmärkt balanserad smakrik och fräsch champagnekopia från Sydafrika med utmärkt längd. Perfekt för både skål och som matvin.

Storslagen pinot noir

  Felton Road Wines, 2016 för 389 kronor. Felton Road har nu under många år visat sig konsistent kunna göra långsiktiga storslagna mycket givande pinot noirer från Central Otago. Delikat och komplext med fin balans och lovande toner, måttligt hård syra och lovande framtid i riktigt stor stil. Tillfälligt exklusivt vin.

Lagringsvin på aglianicodruvan

Taurasi Feudi di San Gregorio, 2012 för 159 kronor. Rikt och komplext klassiskt vin i tuff stil på aglianicodruvan. De är mycket stramt och hårt som ungt och mognar sedan i långsam takt till kraftfullt stort vin. Perfekt till vilt och annat smakrikt. Ett verkligt stort lagringsvin på 5-15 års sikt. Även ett ganska överkomligt bra ”födelsevin”, för de som är födda 2012 till deras tjugoårsdag.