Laddar annons
10 Mar, 2015

Juan Manuel Vetas — gudfadern av Ronda

Över 20 bodegor trängs numera kring småbyarna runt Ronda. En trend som unge vinentusiasten Javier Vetas tar vara på med sin nya vinbutik på Calle Lauría 6. De flesta lokala viner finns representerade och bland flaskorna hittar jag såklart ett par från Bodegas Vetas — pappas, Juan Manuel Vetas, viner.

Ronda, Spanien

Fyra mil norr om Marbella ligger ett litet samhälle som tar emot fler besökare än staden Sevilla. Närmare en miljon turister om året hittar upp till bergsbyn Ronda och det är i ökande utsträckning​ vinet som lockar. På 25 år har Ronda byggt upp ett rykte som hembyn till Andalusiens främsta röda vin.

​En av pionjärerna heter ​Juan Manuel Vetas ​och​ han planterade sin första vinranka 1991, en petit verdot från Bordeaux. Vinbanken vill nu veta varför där och varför petit verdot?

I Javier Vetas vinbutik på Calle Lauría 6 kan man stanna länge. De flesta lokala viner finns representerade och bland flaskorna hittar jag såklart ett par från Bodegas Vetas — pappas viner. I butiken sneglar jag mot en japansk turist som efter lång betänketid investerar i en flaska lokal pinot noir. Rondas viner kostar ofta lika mycket som en hel middag på en av byns restauranger så valet får ta sin tid. Hur en såpass ny vinregion har lyckats åstadkomma höga priser har möjligen att göra med de tidiga odlarnas förebilder i vinvärlden.

Först med petit verdot i Andalusien

Juan Manuel Vetas jobbade under 1980-talet bland annat på Château Prieuré-Lichine i franska kommunen Margaux. Under tiden i Bordeaux upptäckte han att det fanns en mycket speciell druvsort som enbart mognade de allra varmaste årgångarna. Det verkade nästan som om druvan inte trivdes. Som om den hade uppkommit under en tid då klimatet var varmare. När Juan Manuel i slutet av 1980-talet bestämde sig för att flytta tillbaka till Spanien tog han med sig några sticklingar av druvsorten. Nämligen petit verdot ”den lilla gröna” namngiven efter sin ofta omogna smak.

Vinregionen Ronda byggs ut under 1990-talet

Efter lite testplanteringar år 1991 så var Juan Manuel Vetas redo att ge sin petit verdot ett nytt varmare hem. I Ronda var det i stort sätt bara Friedrich Schatz (Bodegas Schatz) som odlade vin på den tiden, men med tyska druvor som lemberger och muskattrollinger. Under 1990-talet blev det uppenbart att petit verdot gav ett gott resultat i Ronda och vinerna som skapades under dessa tidiga år inspirerade många att starta sina egna vinhus i trakten.

Precis som förutspått mognade petit verdot fullt ut och när Juan Manuel skickade upp några flaskor till vännerna i Bordeaux kunde de knappt tro att det var samma druvsort. Vetas kunskap om vitikultur blev hårdvaluta i Ronda och han kontrakterades för hela 70 procent av alla nyplanteringar under denna expansiva period.Besök på Bodegas Vetas

För att ta sig till Vetas kör man norrut från Ronda till byn Arriate på nära 800 meters höjd. Där har Juan Manuel och sin fru María Elena sitt hus, vingård och vineri. De tar emot ett mindre antal vinälskare varje månad. Vid mitt besök i februari bländades jag av ett täcke nyfallen snö, det väntar man sig inte så nära medelhavskusten. Bara några meter utanför parets köksfönster är hela vingården planterad, ungefär en fotbollsplan stor.

— Förra året kom en oväntad hagelstorm precis före skörden. Då slängde jag ut mig i pyjamas och plockade hem de klasar jag kunde rädda, berättar Juan Manuel. Sådan är skalan på Bodegas Vetas. Sällan blir den mer än 4000 flaskor vin om året.


Ekologisk odling men utan certifiering

Odlingen sköts ekologiskt och är planterad på en lerig jord som suger åt sig regnvatten under vintern. Absolut nödvändigt då det sällan regnar på sommaren. Juan Manuel tar en spade och visar mig ut till vingården. Han behöver inte gräva djupt innan järnspaden slår gnistor mot en solid berggrund av kalksten.

— Därifrån kommer smaken är järn, säger Juan Manuel. Det som på vinspråk ofta kallas mineralitet.

Bodegas Vetas — Stora röda viner med mognad

Juan Manuel Vetas gillar kraftiga och strukturerade viner med lång lagring. Efter skörden i september får de krossade druvorna ligga och laka ur i ståltankar kylda med grundvatten. Sedan följer den långa jäsningen som tar flera veckor. Juan Manuel vill få ut ordentligt med färg och smak från druvskalen, något som hjälper vinerna att kunna lagras länge. Det enda som tillsätts är lite svavel samt jäst för att få igång alkoholjäsningen. På våren häller han sedan över det unga vinet på franska ekfat där det lagras vidare i närmare två år. Sedan följer en lång flasklagring, unikt i trakten. Vinerna släpps till försäljning när Juan Manuel tycker att dom är redo att börja njutas. Och det tar tid!Det röda vinet 2004 Petit Verdot, 39€ (+) är den årgången som saluförs under 2015. Vinet är mörkt och blodfärgat, det ser betydligt yngre ut än det faktiskt är. Smaken är koncentrerad och rik med en tydlig karaktär av kryddörter, torkade plommon och ekfat. Druvorna plockades i rätt tidpunkt för här finns även en frisk syra som ger liv till helheten. Vetas Petit Verdot är ett av regionens mest omtalade viner, på många sätt Juan Manuels livsprojekt och gåva till framtiden.

— Min petit verdot är som en vild häst som jag varje år lär mig dominera bättre, beskrev Juan Manuel Vetas målande.

2008 Vetas Selección, 29€ (++) är en blandning av cabernet sauvignon, cabernet franc och petit verdot. Det är ett komplext och något mindre koncentrerat vin som breder ut sig med smaker som kryddnejlika, eukalyptus, lakrits och apelsin. Helt unikt och med viss likhet med de berömda vinerna från kommunen Saint-Émilion i Bordeaux. Personligen håller jag detta som det finare vinet.

Jag hade även lyckan att få prova 2013 Vetas Junior, 9€ (++) som är den första årgången av vinet. Det kommer inte från Vetas privata vingård utan från en yngre som han planterade för fyra år sedan. Samma druvsorter som i 2008 Selección men i en ung och fruktig stil som spanjorerna kallar jóven (ung). Det är ett piggt och lättdrucket vin med svala smaker av lingon, rönnbär och bittra örter, men inte utan den struktur och rikedom av tannin som kännetecknar Vetas-stilen. I min mening är detta vin mycket intressant i och med att det visar upp vingårdarna utan inblandning av ekfat.