Laddar annons
Bordeaux årgång 2018
27 Aug, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bordeaux årgång 2018

Bordeaux 2018 är för många ett stort år. I mitt tycke inte lika vass som 2015 och 2016 men väl i klass med 1989 och 1995, säger Johan Magnusson.

Den internationella kritikerkåren förhåller sig dock mycket positiv till 2018. De största röda vinerna kommer generellt från Médoc-halvön och Pessac-Léognan. Lägg till några guldkorn från andra delar i distriktet.

Äntligen är ytterligare en årgång från Bordeaux i pipeline. Startskottet är alltid med den återkommande primörprovningen som i år arrangerades i april, med de unga vinerna från 2018. Och entusiasmen över de nya vinerna från den internationella skribentkåren gick inte att ta misste på.

Men som ni väl vet, ingen årgång är den andra lik och det fick vi åtrigen bevis för. För mig är charmen i årgångarnas skillnader, dess utmaningar, kanske tillkortakommanden men också årgångens fördel. Som bäst är det när druvorna hamnat i buteljerad form och när vinerna skapar förväntningar och samtal kring middagsbord över hela världen. Inte minst i Sverige.

Personlig reflektion från primörveckan

Årets primörvecka var lika populär som tidigare år och intresset för vinerna är globalt. Lika många vinhandlare och skribenter hade letat sig till Bordeaux i början av april som tidigare år. I runda slängar deltog omkring 5 000 personer i det som kallas primörveckan.

Jag har förmånen att få delta i ett för vinskribenter väl utarbetat program arrangerat av organisationen Unions des Grand Crus. Stängda dörrar öppnas precis som att skribenterna kan fokusera på vinerna i stället för att rodda praktiska bestyr som kan vara enkla, men omständliga förflyttningen mellan olika provningar och slott.

Har skrivit det förr och gör det gärna igen: min känsla av alla dessa tidiga publiceringar och omdömen är att de har en tendens att bli för positiva.

Peter-winding-bordeaux-primörprovning-chateau-ausone-vinbanken

Bildtext: Provningsrummet på Château Ausone, Saint-Émilion, är passande nog bredvid jäsningskaren i ek. Här provar min mentor Peter Winding från Danmark egendomens fem olika viner. Foto: Johan Magnusson, 1 april 2019.

Internationell vinpress lägger ribban

Personligen tycker jag det är spännande att det inte finns någon tydlig ledstjärna som dominerar i skribentkåren så som Robert Parker gjorde på sin tid. Robert Parker har som ni vet slutat provsmaka och sedan dess har hans guide och noteringar (det är andra som provar i hans namn) förlorat sin glans.

I dag finns utrymme för fler intryck och andra synpunkter men dessvärre med tendens till att omdömena överlag tenderar att bli aningen onyanserade.

Alla verkar vilja tävla om vinslottens och marknadens gunst. Skribenter vill mer än gärna vara den de stora slotten refererar till. Och visst är det kul att James Suckling, Winespectator och The Wine Cellar Insider med Jeff Leve i spetsen är på plats tidigare än många andra. De kablar raskt ut sina omdömen långt innan övrig press är på plats. Förhandsinformationen väcker givetvis nyfikenhet och slår an en ton av förväntan. Men den väcker även andra frågor, bland andra om trovärdighet.

Min enkla analys av Parkers minskade genomslagskraft är att bordeauxvinerna, generellt och i sin stil, kommer bli mer förfinade, mer komplexa och mer personliga framöver. Det för att producenternas idéer och visioner om vad de vill producera får ta mer plats. Utan hänsyn till eventuella värdehöjande skribentomdömen.

Att prova primörer är annars ett styvt arbete som pågår under förmiddagarna medan eftermiddagarna ägnas åt besök, till slott som vill att man ska prova vinerna på plats.

Hur är Bordeaux årgång 2018

Helt kort. Bordeaux 2018 är en stor årgång som haussats av den internationella vinpressen. Men riktigt så här enkelt är det inte enligt mig, men först en blick på andra röster.

Den generella åsikten är att det kommer bli en stor årgång och ett år man måste ha i sin Bordeaux-källare. Här är några av omdömena från internationellt erkända vinskribenter:

“I think it could turn out to be an all-time great. Similar to 2010, 2009 and 1989 or even such classics as 1982 or 1959.” James Suckling.

"At the very peak of quality, the 2018s are mind-blowingly incredible...Qualitatively, there are a good number of red wines across Bordeaux that potentially nailed it in 2018." Lisa Perrotti-Brown, The Wine Advocate

recension-bordaux-2018-johan-magnusson-för-vinbanken Provning på La Mission Haut-Brion, Pessac-Léognan om förmiddagen den 3 april 2019. Foto: Johan Magnusson

2018 Bordeaux, omdöme av Johan Magnusson

I mitt tycke är 2018 en stor årgång. Mycket större på den vänstra stranden inklusive Pessac-Léognan och Graves än på högra stranden.

Årgång 2018 är också större än 2017 (förutom för de torra vita vinerna) men inte lika stor som 2015. 2018 är inte lika konsistent som 2016.

Sedd ur större perspektiv är tipset att 2018 kommer hamna snäppet bakom 2015. Och går man längre tillbaka än så finns närhet till årgång 1989, kanske även 1995. Det finns defentivit ett lätthetens skimmer över årgång 2018.

Årgång 2018 i Bordeaux är således intressant. Och att ingen årgång är den andra lik stämmer även nu. Utmaningarna under växtsäsongen var många, läs mer under: Årgångens karakteristik.

Är också av åsikten att man i sin källare bör ge dimension åt helheten. Det vill säga att innehavet djupnar och ökar när man samlar på specifika viner, men från olika årgångar. Att även tillföra "källaren" komplexitet ger vinentusiasten möjlighet att jämföra. Det är först då alla utvecklande samtal kring vinernas olika intryck eller vad den ena eller andra årgången står för, sätter igång.

Årgångens karakteristik

Växtåret i Bordeaux 2018 kommer bli ihågkommen för den blöta våren. I flera områden gav vätan upphov till så omfattande angrepp av mjöldagg att stora volymer försvann. I de områden som klarade sig tillförde den välgörande brittsommaren under augusti och september precis de rätta egenskaperna som behövdes för att skapa stora viner.

Själv har jag köpt 2018. Särskilt har jag köpt andra format än helflaska. Att vara tidigt ute är en av stora fördelar med att köpa vin en primeur: du bestämmer själv i vilka format du vill ha den volym du köper.

2018 blir det vin i magnum, dubbelmagnum och flaskor om sex liter. För mig är årgångarnas uttryck själva essensen i en väl planerad vinkällare.

Prisuppgångar på vinerna noterades. Generellt ökade priserna mellan 10–20 procent (Euro) och för oss med en svag valuta har höjningen i vissa fall varit ännu större. Men vad ska man göra som vinsamlare. Vin har även fått uppmärksamhet som ett tillgångsslag.

För övrigt är trenden vi ser i Bordeaux sjunkande marginaler hos vinhandlarna medan de ökar hos slottsägarna. Ordningen är helt ny i det traditionsbunda, handelsinriktade distriktet Bordeaux.

För de väl lagringsdugliga årgångarna får tillverkarna (slotten) som har råd en bättre avkastning om de själva lagrar vinerna. Priserna de kan ta för vinerna i framtiden är betydligt högre. Vanligtvis och så som handeln med bordeauxviner fungerat tidigare år har lagringen uteslutande skötts av vinhandlare. Det är inte självklart längre.

Djupanalys över växtförhållandena i Bordeaux 2018.

Vill du läsa fler skribenters provningsnoteringar, rekommenderas

Decanter
Jancis Robinson
WineSpectator och James Molesworth
James Suckling 
The Wine Advocate och Lisa Perrotti-Brown
Peter Winding och Vinbladet, Danmark

Bildtext huvudbild: Union des Grands Crus är en väloljad organisation med över 120 medlemmar som organiserar primörprovningarna på ett mycket bra sätt. Foto: Johan Magnusson, 4 april 2019.

Johan Magnusson tidigare årgångsrecensioner:
Bordeaux 2017,
Bordeaux 2015,
Bordeaux 2014 . 
Bordeaux 2012.