Laddar annons
Bordeaux primeurs 2019 - av Johan Magnusson
1 Oct, 2020

Bordeaux primeurs 2019 - av Johan Magnusson

Bordeaux primeurs 2019. Även i år har Vinbanken förmånen att ta del av en direktrapport från Bordeaux. Analys av senaste årgången i Bordeaux av Johan Magnusson.

Bordeaux primeurs 2019. Primörkampanjen av årgång 2019 i Bordeaux blev mycket speciell. Med anledning av pandemin startade försäljningen av världens mest exklusiva viner utan att journalisterna besökt distriktet. Den årliga provningen av de unga vinerna, den så kallade primörprovningen hade ställts in.

Som alla årgångar blev 2019 speciell – den här gången var det säkerhetsåtgärderna för att stoppa virusspridning som satte det mesta ur spel. Själv åkte jag till Bordeaux i början av juni, så fort man släppte på restriktionerna. Och det var ett sant äventyr att färdas via en öde flygplats i Frankfurt vidare till ett tomt Charles de Gaulle där flygplatsen patrullerades av soldater i munskydd (bilden tagen 9/6-20).

Vinbanken-Bordeaux-primeurs-2019-av-Johan-Magnusson

Resan fortsatte med tåg till Bordeaux med möten av nitiska och frågvisa konduktörer – det var en helt annan stämning i dessa länder jämfört med Sverige. I bagaget hade jag en mängd olika dokument och intyg – och det som jag trodde viktigaste av alla - ett positivt resultatet för utvecklade antikroppar mot Covid-19. Lite snopet kanske men inga av dokumenten kom till användning.

Bordeaux primeurs 2019 - prissättning

Med några månaders perspektiv kan man dra slutsatser kring hur primörkampanjen blev. Positivt är att vinernas priser sjönk mellan 10–35 procent. Den stora spreaden förklaras med att de mindre kända slotten, med mindre marginaler, gjorde få om mindre prisjusteringar. De etablerade egendomarna, som har ”mer att ta av”, sänkte mer.

Dock har det blivit så, att några av de mer etablerade egendomarna, i tider med global corona-oro och en amerikansk marknad som avstannat efter Trumps höjda importtullar för franska viner, valt att behålla vinerna i väntan på bättre tider.

Resultatet blev en huggsexa där köparna fick agera snabbt. Såtillvida var det en väldigt rolig kampanj. Vissa av egendomarna valde också att släppa en andra omgång, då till högre priser. Det gällde främst vinerna av den allra yppersta kvaliteten – motsvarande Premier Grand Cru Classé.

Några exempel av de mer namnkunniga egendomarna som sänkte sina priser rejält var Pontet-Canet (ned 35 %) medan Palmer och Cos d’Estournel sänkte 34 respektive 24 procent. Domaine de Chevalier kom ut med sitt röda och vita vin 25 preocent respektive 17 procent ned jämfört med årgång 2018. Men som sagt – de har också valt att behålla vissa volymer för senare försäljning.

Johan-Magnusson-analys-årgång-2019-bordeaux-primeurs-vinbanken
Bild: Alexandre Thienpont på Vieux Château Certan var mycket nöjd med sin 2019 – och det kan man förstå. I Pomerol var vinerna lysande denna årgång. Foto: Johan Magnusson, 9 juni 2020.

Provning och omdömen

Primörkampanjen för årgången 2019 blev också mycket speciell eftersom man bjöd ut vinerna till försäljning utan att någon vinexpertis egentligen provat vinerna på grund av pandemin. En del expertutlåtanden gjordes dock men kom ihåg att de var utifrån varuprover som sänts med DHL eller liknande, i vissa fall över halva jordklotet.

Min uppfattning är att primörvinerna ska provas på plats. Några få vinskribenter publicerade sina noteringar innan primörförsäljningen startade och några av dem var The Wine Advocate och JamesSuckling.com. Båda talade om en ”klassisk årgång med fräschör”.

Om årgång 2019 i Bordeaux

Coronan må ha påverkat årets Primörförsäljing – dock ej vinrankans egen årscykel som inte bryr sig om Covid-19.

I korthet är mitt omdöme att 2019 är en årgång att hålla ögonen på om man tycker om Bordeaux. Årgången är klassisk, med markerad fräschör där högra stranden och vänstra stranden har presterat en likvärdig kvalitet vilket inte inträffar ofta. Det är en konsistent årgång. Varje slott visar sin egen identitet och personlighet – man köper alltså inte en ”årgång” i år utan mer ett vin på slottsnivå.

Nu är det dags att tala om vilka olika stilar de olika egendomarna har som sina uttryck och det är just det som årgången 2019 handlar om – i den här årgången har man producerat viner med identitet och med en kvalitet som man kan beteckna som ”en klassisk Bordeauxårgång markerad av sin fräschör”. Det är alltså en årgång med högre fräschör än 2018 och just syran är en egenskap i röda viner man sällan refererar till men som samtidigt är en beståndsdel som är förklaringen till att Bordeaux-vinerna är unika i sin stil, särskilt med mognad. 2019 är mer som 2016 i jämförelse med 2018 som är mer som 2015. Det fina med 2019 är också att man presterat bra Merlot-baserade viner på den högra stranden, trots den värme man upplevde i juli.

Notera att primörkampanjen var senare än vanligt, hela två månader senare vilket medförde att de hann längre i sin utveckling. Kanske det bidrog till den positiva tonen?

Poängsättningen av årgången

Poängsättningen har på senare år tenderat att eskalera – numera är det nästan svårt att hitta något vin under 90 poäng. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: jag tror allt handlar om att Robert Parker inte längre är aktiv och att det inte finns någon tydlig efterträdare. Många vill ta hans plats men ingen är ”byxad” – och det beror inte på vinskribenterna utan på en marknad som mognat och som kan mer. Så för att få genomslag med sina poäng och bli sedd så behöver man ge höga poäng annars försvinner man i bruset. Man blir inte refererad till.

Men det är också skönheten i utvecklingen – det lämnar nämligen utrymme åt oss alla att följa (och för den som är i början av sin vinbana) att utveckla vår egen smak.
Att köpa just primörviner handlar om att ta sitt vinintresse och vinkällarbygge till nästa nivå, de här vinerna tillför dimensioner.

Hos många finns en förutfattad mening om att man köper primörer för att tjäna pengar. Givetvis finns en ekonomisk aspekt för det står helt klart att de inte blir billigare med åren. I 9 fall av 10 är det billigaste priset alltid som primör. Men det handlar även om att man bygger en ryggrad i sin vinkällare när man samlar Bordeaux primeurs. En bas av bra, lagringsdugliga viner.

Mitt råd är att följa vissa egendomar år från år. Köp inte för mycket utan stanna vid en kontrollerad mängd varje år. Och bygg din källare lugnt och metodiskt. Beroende på årgång så köper man kanske olika typer av viner men i stort ska köpmönstret vara detsamma.

Bordeaux primeurs 2019 - slutsats

Primörköp handlar inte bara om de dyraste vinerna utan också om att ha en fördelning av olika nivåer bland vinerna. Köp enklare viner i en lägre prisklass för vardagen medan de stora vinerna får förgylla vissa särskilda tillfällen?

Effekterna av Corona-pandemin lär bli långvariga känns det som. När den stora massan av människor rör sig blir det aldrig som förr. Jag tror många under den här våren och sommaren har insett vilken glädje och rikedom det är att ha en egen vinkällare. Vilken vinälskare önskar sig inte en källa av dofter och smaker man själv har en relation till.

Det är inte bara det – vinet är buteljerad mänsklighet från första början till den dag det hälls i glasen. Det finns så mycket kultur och historia som knyts till ett vin. Och som mottaglig för de dimensioner den goda vinupplevelsen ger betyder en vinkällare något alldeles extra.

primorprovningen-i-bordeaux-2019-vinbanken-johan-magnusson

Bild: Château Pétrus 2019 – ett sublimt, elegant och fantastiskt vin på många sätt. Foto: Johan Magnusson den 9 juni 2020.

En avslutande tanke

Pomerol är den minsta av kvalitetsappellationerna i Bordeaux med en yta om endast 700 hektar. Här finns Ch. Pétrus som är det överlägset mest eftertraktade Bordeauxvinet, men också många andra mindre egendomar är belägna här. Jag får känslan av att Pomerol är på väg dit Bourgogne nått i attraktivitet.

I distrikt Bordeaux producerar stora volymer vin av förhållandevis stora egendomar. Medan Bourgogne, där egendomarna i regel är mindre, tillverkar ett färre antal flaskor. Pomerol och delvis i St Emilion, den större appellationen av dem, produceras mindre volymer jämfört med andra egendomar i Bordeaux. Dessutom av erkänd kvalitet.

Av Johan Magnusson
Få känner det franska bordeauxdistriktet bättre än Johan som sedan 1997 har provat Bordeauxprimörerna på plats i Frankrike. Magnusson äger och driver vinkällaren MFW i Stockholm där privatpersoner lagrar men också njuter av sina viner till mat eller i provningar med andra medlemmar.

Huvudbild: Vinerna från AXA Millésimes var klassiska. Foto: Johan Magnusson den 8 juni 2020.

Johan Magnusson om Bordeaux en primeurs:

Årgång 2018
Årgång 2017
Årgång 2015
Årgång 2014
Årgång 2012

Elke Jung om Bordeaux en primeurs - och en tid som flytt?