En spritig lemonad på uppburna Grand Hotell Hörnan i Uppsala, en miljö komplett med tentaångest och cykelskrammel från kullerstenar. Men befriad från efterlysta mördare.
Fyrisån löper genom Uppsalaslätten som dalen i en uppslagen bok. När den passerar Uppsala korsas den av ett antal broar som berättar stadens historia i sina respektive materialval och former. Jag går förbi bryggan mellan Jernbron och S:t Olofsbron, så nära att jag känner lukten av sjögräs och vass. Måsskriken och de pollenstinna studenternas ångest bildar kör när jag stannar till för en cortado i Saluhallen, vilken brändes ner och byggde upp igen. Jag tar mig sedan vidare längs ån mot Flustret, som även det eldades upp och återställdes – i ett slags arkitektoniskt svedjebruk.
Jag är på väg för att ta ett glas med min syster på Grand Hotell Hörnan; genom årummet där det är sommar och himlen är blåbärsyoghurt. Tunna fluffiga moln som skärs itu av Domkyrkans spets, med klocktornstaket min morfar – plåtslagaren – bankade in i modern tid.
Grand Hotell Hörnan öppnade 1907
När Grand Hotell Hörnan slår upp dörrarna vårvintern 1906-1907 är det Uppsalas största och mest exklusiva hotell. Det ligger vid ån, i hörnet av Östra Ågatan och Bangårdsgatan, och den ljusa fasaden är dekorerad med ornament och balkonger med böljande järnräcken. Och över alltihop reser sig ett torn.
I en annons i UNT från 1908 lyfts hotellets bekvämligheter:
Komfortabla rum för resande. Telefoner i alla rum. Elegant fästvåning med elektr. belysning. Sexor från 1 kr.
”Vi har fortfarande elektrisk belysning, och nu även dusch i samtliga rum. Och vi säljer självklart sexor, om än till ett något högre pris”, säger Lotta Forsgren, marknadsansvarig på Grand Hotell Hörnan.
I hotellbaren, utan den uppmärksammade mördaren
Min syster hittar ett bord vid hotellets entré, med utsikt över cyklisterna på Bangårdsgatan. Vi reserverar bordet med hjälp av en grillad kyckling jag köpt och tar oss in i baren. Här jäser middagsgäster i fåtöljer med salongsberusade fötter fast förankrade i de orientmönstrade mattorna. Inredningen är nybarock med inslag av jugend och ögonskugga; bardisken ockuperas av både bröllopsgäster och en möhippa, i sorlet hörs lösryckta pre- och postbrölloppsargument.
”Det är en viss atmosfär i hotellbarer, med internationella gäster vid bardisken. Det händer mycket och du möter olika typer av människor”, säger Lotta Forsgren.
Det sägs att Fredrik von Sydow, gärningsman i ett av Sveriges mest uppmärksammade mord – de von Sydowska morden – hade ett rum inbokat här. Men han dök aldrig upp. Istället begav han sig till restaurang Gillet där han sköt sin fru och sedan sig själv. Tidigare under dagen hade han även tagit livet av sin far och två av dennes anställda.
”Vi kanske ska vara glada över att han aldrig checkade in”, säger Lotta Forsgren.
Medelåldern är något högre här, än säg i valfri sportbar. Den ende studenten blandar just nu min drink, en Hörnans lemonad, med vodka, Cointreau, lemonad och fläderextrakt. Han har just haft tenta och hans bartenderutstyrsel är svart väst och svarta hängslen – måhända ett uttryck för sorg inför de tyska ackusativobjektens nyckfullhet. Drinken är i alla fall frisk som en junivind.
Min syster väljer ett glas Domaine Rieflé, Pinot Gris samt en plocktallrik strösslad med salami, oliver och räkor som vi låter griljera i kvällssolen.
Sedan pratar vi om hennes jetlag och resan till New York som orsakade den. Och om Brooklyn Bridge – så mycket större än allt som sträcker sig över Fyris. Men det är ju allt i Amerika, tänker jag medan ett tåg av cyklister med hundar på pakethållarna skramlar förbi över Västgötaspången.
Foto (översta bilden): Alex & Martin.
Grand Hotell Hörnans bar
Profil: Anrik hotellbar.
Adress: Bangårdsgatan 1b, Uppsala.
Klientel: Hotellgäster och bröllopsgäster. Obs, inga mördare.
Vinlista: Fem vita, sex röda.
Typsituation: När vi går säger jag ”wir werden sehen” till bartendern och får ingen som helst reaktion.
Betyg: 3 av 5.