
Stjärnkocken Danyel Couet lanserar meny på Birka Gotland
Efter flera månaders arbete har stjärnkocken Danyel Couet nu lanserat sin nya meny på fartyget Birka Gotland. Vi på Vinbanken fick oss en pratstund i samband med att den nya menyn serverades på färjan.
Klockan närmar sig 17 när fartyget Birka Gotland startar sin rutt mot Mariehamn och Åland. Just den här kvällen är speciell. Med ombord finns såväl stjärnkocken Danyel Couet som den nya fredagsunderhållningen Soul Train. Planerna är storslagna, och de har pågått ett bra tag.
Redan i slutet av förra året togs kontakten mellan Danyel Couet och Viking Line, som tillsammans med Gotlandsbolaget äger Birka Gotland. Syftet var att få stjärnkocken att göra ett kulinariskt gästspel under en period, genom att låta honom komponera ihop sin helt egna meny som skulle finnas tillgänglig för matsugna kryssningsentusiaster.
– Det är såklart en stor skillnad på att skapa en meny som ska serveras på en färja som denna och en meny som ska serveras på en mindre restaurang. Till exempel måste jag hela tiden tänka på att hålla det relativt brett och inte snäva ner mig för mycket. Sniglar tror jag inte hade funkat till exempel, säger Danyel Couet i en intervju med Vinbanken dagen efter den stora premiären, när fartyget vänt tillbaka mot Stockholm.
"Man kommer känna igen sig"
Danyel Couet driver sedan tidigare den hyllade restaurangen Allegrine i Stockholm och han har även bland annat deltagit i Kockarnas Kamp samt skrivit kokböcker. Han själv anser att den största pressen lagt sig och att han fått den nya fartygsmenyn exakt dit han vill ha den.

– Om man ätit min mat tidigare så kommer man definitivt känna igen sig. Jag försöker alltid sätta min egna personliga touch på rätterna, och flera av de här rätterna kommer man känna igen från mina andra menyer som jag komponerat ihop.
Vad skulle du säga är din personliga touch?
– Det är att alltid försöka twista till det. Som till exempel gaufretten som jag helst vill att man i princip krossar så att man får med sig allt i en tugga. Eller piggvaren som jag väljer att fylla med musselfärs.
Samma förutsättningar på en färja som i ett vanligt kök
Stjärnkocken har en koppling till såväl Åland och som till Gotland. Bland annat har han boende på Gotland och hans mamma är finsk, därav hans koppling till Åland.
– Det jag gör ska vara vällagat. För mig är det här uppdraget extremt kul och något som jag sett fram emot ett tag nu, ända sedan vi inledde diskussionerna om detta.
Men skulle du säga att det är svårare att laga mat för passagerare på en färja än vad det är på en restaurang i centrala Stockholm?
– Nej, absolut inte. Man har exakt samma förutsättningar på en färja som man har i ett vanligt kök, förutom att vi inte får använda oss av öppen eld på färjan. Men i övrigt är all utrustning och allt annat samma, så det finns verkligen inga begränsningar.

Menyn kommer man kunna köpa som antingen en trerätters eller en femrätters. Bland annat kommer man kunna få gaufrette med friterad potatis, löjrom, syrad grädde och gravad citron. Eller en oxcarpaccio, anklevermousse, fikon, portvin och stekt brioche. Det är bara några av rätterna som kommer finnas på menyn som kommer vara tillgänglig fram till mitten av november.
– Det var imponerande att se hur alla rätter rullade ut utan några större problem i går. Jag var redo att hoppa in om det behövdes men de behövde inte min hjälp överhuvudtaget, så det var väldigt kul.
Viktigt att välja rätt viner ihop med maten
När det kommer till själva vinerna som serveras till de olika rätterna så har Danyel Couet även där varit med och tagit fram vad han anser är passande vinmatchningar.
– Det är också väldigt viktigt såklart, och även i det fallet så har det handlat om att ta fram viner som jag tror är ganska kommersiella och som folk känner till. Här får man också tänka till och inte ta ut svängarna för mycket, utan det ska vara något som många känner till och som jag vet passar till rätterna.
Enligt Janne Lindholm, som är ansvarig för restaurangerna på Viking Lines samtliga fartyg, räknar man med att servera runt 100 menyer per kväll.
– Självklart är det kul att ha med en sådan kock som Danyel på det här, och framförallt med tanke på att han har en koppling till både Sverige och Finland är extra kul, avslutar Janne Lindholm.
Här kan du hitta hela Birka Gotlands meny med Danyel Couet.