Svagdricka är en traditionell svensk maltdryck. Den är mörk, opastöriserad och överjäst samt smaksatt med bl.a. socker, sirap och sackarin. Nu för tiden förekommer den mest runt jultid och kallas ibland juldricka. Svagdricka har även använts som bindemedel till lasyrfärg. Svagdricka liksom öl är lätt klibbigt och binder då pigmentet. Detta kallas drickamålning. Läs mer på den utmärkta bloggen svagdricka, där denna text också är hämtad.
Undertecknad har i dagarna provat Kopparbergs Svagdricka. Receptet sägs vara från 1882 och det är hursomhelst fantastiskt att det håller än och för alla som tycker att julmust är för söt och bubblig är svagdrickan fortfarande ett bra alternativ till julmat. Själv drack jag den till flera smårätter med lite sting i och det fungerade toppenbra.
En glögg att göra själv och som rekommenderas. Glöggen tar tre veckor för att sätta sig så blanda direkt...
5 L svagdricka
2,5 kg socker
50 gr jäst
1 pkt russin
1/2 kkp kryddnejlikor
1 bit ingefära
1 påse hel kardemumma
5 potatisa i bit (låt skalet sitta kvar)
Blanda allt i en plasthink, tillsätt potatisen sist. Täck hinken med folie, låt stå utan omrörning i tre veckor. sila genom duk.
Mycket god och stark dryk!