Tack Karlstad och Vin & Delimässan
Under två intensiva dagar träffade Vinbanken läsare på Vin och Delimässan i Karlstad. Vi fick ett fantastiskt mottagande och även om de goda och imponerande stora ostarna, Parmesan och Pecorino, gjorde sitt till för att fånga de 5 500 besökarnas intresse fick Vinbanken möjlighet till många trevliga samtal och kontakter i vinets värld.
Vinbanken samarbetade med Passioneitaliana.com under mässan och från dem fick vi ostarna och det var från dem ni fick visitkortet med rabattkod för mässerbjudande.
Under mässan hade Vinbanken inte tillgång till vin men vi hade många samtal om vilka viner som skulle kunna smaka bra. Det stannade inte bara vid vin heller utan ett nytt öl med ingefära och en fatlagrad rom visade sig gå mycket bra med Parmesanen. Här har jag lagt till några av alla förslag som vi talade om.
Ostarna
Pecorino Romano Brunelli, fårost
Vinförslag:(alla Betyg: 4, förutom lyxförslagen)
Prova:
Masi Valpolicella Bonacosta 2013 (6998), Italien Valpolicella, 91 kr. Här är precis ett sådär kärnigt italienskt vin som man ofta hittar när på plats i Italien. Är vinet för 'syrligt' Plocka fram en tallrik kryddig olivolja och vitt bröd till Pecorinon. Matförslag: kallskurna charkuterier.
Crozes-Hermitage Les Launes 2012 (2800), Delas, Frankrike Crozes-Hermitage, 141 kr. Matförslag: Lamm, gärna racks med stekta rotsaker och potatis. Vinet har bra fruktsyra och en god fatkaraktär, som jag tror ändå kan möta osten utan att dominera. Men ge akt - om inte, välj hellre lamm.
Château Haut-Canteloup 2012 (3994), Frankrike Premières Côtes de Blaye, 102 kr. Matförslag: vilt-nötkött, till ost och grytor. Detta är det kraftigaste av de tre vinförslagen. Vinet har fin fruktsyra som gifter sig bra med pecorinons syrlighet.
Lyxa till det: (betyg: 5)
Louis Roederer Brut Vintage 2008 (76510), Champagne, 545 kr. Årgång 2008 har huset Roederer lyckats sådär alldeles extra bra. Personligen gillar jag Roederers Blanc de Blanc 2008 bättre men det sagt med en knivskarp notering: båda är viner på mycket hög nivå!
Parmesan di Mantova, ko-ost
Vinförslag: passar bra med et kraftigare rött vin, gärna från Italien
Prova: (alla förslag betyg: 4)
Le Volte dell'Ornellaia 2012 (32472), Toskana, 161 kr. Matförslag: renkalvfilet med stuvade kantareller
Brunello di Montalcino Poggio Nero 2008 (75421), Toskana Brunello di Montalcino, 171 kr. Matförslag: älgfilet med gräddig pepparsås
Masi Amarone Costasera 2010 (2345), Veneto Amarone della Valpolicella, 287 kr. Matförslag: oxfilet provencale men även viltkött och lagrad ost som Parmesan!
Tävlingen Vinbanken arrangerade i Karlstad samlade över femhundra svar. För alla som inte hann gå förbi vår monter innan stängning för att få rätt svar kommer här en uppdatering:
Fråga
I vilket av 10 län såldes mest vin per person 2014?
De 10 länen - total vinförsäljning i L (plats för total vinförsäljning) - liter per person (plats för L per person)
Stockholms län - 51 501 000 L (19 - 23,8 L p p (2)
Uppsala län - 7 006 000 L (6) - 20,3 L p p (6)
Södermanlands län - 6 122 000 L (7) - 22 L p p (3)
Östergötlands län - 7 914 000 L (4) - 18 L p p (9)
Skåne län - 20 705 000 L (3) - 16,2 L p p (10)
Hallands län - 5 732 000 L (8) - 18,6 L p p (8)
Västra Götalands län - 34 786 L (2) - 21,5 L p p (4)
Värmlands län - 7 791 000 L (5) - 28,4 L p p (1)
Dalarnas län - 5 486 000 L (9) - 19,7 L p p (7)
Västerbottens län - 5 455 L (10) - 20, 8 L p p (5)
Nedåtgående försäljningstrend för vin
Vinförsäljningen sjönk i antal liter under förra året och det handlar om 1 procent men som i praktiken är lika mycket som 1,9 miljoner liter! I alla län ovan sjunker vinförsäljningen förutom i Västerbotten (ökar mest), Värmland (plats 2), Halland (3) och blygsamma Dalarnas och Västra Götalands län.
Största ökningen sker i Norrbottens och Jämtlands län (nyöppnad Systembolagsbutik vid norska gränsen?)
Lennart Åhs, VD Great Event of Karlstad och Håkan Loob
Det var Pernilla Ingwall som vann osten och hon fick det glada beskedet av Håkan Loob som enkom tog sig till mässan för dra en vinnare och dela ut vinsten. Stort tack Håkan!