Lika omtyckta som svenska köttbullar är albóndigas caseras, de spanska köttbullarna som lagas med örter och en skvätt söt sherry.
Klyftpotatis som friteras serveras ofta till denna rätt i Spanien. Och vad gäller gräddsås, kan du glömma den. Här gäller mustiga såser med vin, vitlök eller tomat. Vinet till är rött, smakrikt och gärna lite kryddigt.
Artikeln publicerades första gången: 2011/03/11. Det är ett av Vinbankens läsares 'bästa recept'
Ingredienser för fyra personer:
• 500 gr blandfärs
• 1 dl ströbröd
• 1 dl mjölk
• 2 vitlöksklyftor
• 1 ägg
• finhackad persilja
• salt och nymalen peppar
• olivolja till stekning
Ingredienser till såsen:
• 1 gul lök
• 2 msk vetemjöl
• 2 dl köttbuljong
• 1 dl rödvin
• några skvättar söt sherry
• 1 lagerblad
• 2 msk tomatpuré
• salt och peppar
Så här gör du:
1. Blanda ströbrödet med mjölken i en bunke och låt stå och svälla under några minuter.
2. Hacka vitlöken fint.
3. Tillsätt färsen, ägget, lite finhackad persilja och vitlöken.
4. Krydda med salt och nymalen peppar.
5. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till en smidig färs och forma till köttbullar.
6. Stek köttbullarna i rikligt med olivolja i en stekpanna med ganska höga kanter, när de är färdigstekta lägg över dom i en större kastrull eller gryta.
7. Hacka löken fint och stek i samma olivolja som du tidigare stekt köttbullarna i.
8. Tillsätt vetemjölet och rör om.
9. Häll på köttbuljongen och rödvinet, tillsätt tomatpurén, lagerbladet och låt såsen småkoka i ca 15 minuter.
10. Häll såsen över köttbullarna i kastrullen/grytan och låt småkoka i ytterligare 10 minuter.
11. Häll över några skvättar söt sherry, smaka av med salt och peppar.
12. Ta bort lagerbladet alldeles innan serveringen och garnera med lite finklippt persilja.
Vinet till maten har med fördel sitt ursprung i Spanien och annars kan man vända blicken till Argentina vars vinmakare ofta har sitt ursprung i Italien eller Spanien. Maträtten räknar nog in sig i genren, husmanskost, varför vinet håller samma status - bra vardagsvin!