Laddar annons
9 Dec, 2010

Veckans tips väljer sherryn Palo Cortado

Smaken är fantastisk i vinet som är lika sällsynt som det är rafflande bra. Smaken är torr, fyllig och komplex av nötter, frukt och choklad . Det finns en lätt rökighet i den långlånga och mycket eleganta eftersmaken. Utan tvekan är det ett vin som kan sägas passa för meditation.

Det finns i beställningssortimentet och det heter.....

Palo Cortado Antique (94720), Jerez-Spanien, 319 kronor för 500 ml.
Betyg: 5
Provad: 2010-11-18
Njut i små sippar och inte nödvändigtvis till något speciellt men vill ni passar mörk choklad eller en äkta Turrón, spansk nougat, perfekt.

Sherry Palo Cortado är en ovanligare sort som inte låter sig styras och den blir till mer som av en ren slump. När den önskade fino-kvaliteten inte vill sätta sig kan vinet i faten antingen utvecklas till vinäger eller ädel Palo Cortado. Ingen kan styra eller påverka förloppet.  Producent Fernando de Castilla grundades av familjen Andrada-Vanderwilde för 200 år sedan. Idag leds företaget framgångsrikt av norrmannen Jan Pettersen som med varsam och säker hand lotsat företagets gedigna soleraskatt (solera är ett sätt att lagra och förvara sherry på) fram till ett av världens bästa sherryhus. Läs mer på Wikipedia här.