Laddar annons
17 Sep, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vegetariskt, auberginelasagne passar öl

Dryck till vegetariska rätter kan vara svårare att närma sig än den traditionella vitt vin till fisk och rött till kött tumreglen...och det även om talesättet kan ses på med milda ögon. Det är ju aningen föråldrat tänk vad det gäller kombinationer för visst fungerar motsatsen lika bra. Ett annat faktum är att det blir änfler konsumenter som är vegeterianer...får dom inte lika goda tips som andra?

Denna vecka har jag hämtat upp ett recept från Systembolagets hemsida. En sida som ur den synvinkeln utan tvekan är bra och informativ när det gäller kombinationer. Vad det gäller det vegetariska utbudet är det också väl representerat. Oavsett vilken rätt man väljer finns också många olika val att välja mellan något som såklart även gör att man kan ta ut svängarna lite mer istället för att fastna vid en enda dryck....

Gå dirket till bolagatets webbplats och bild på receptet här.

Mitt dryckestips till är den, som jag tycker, allra bästa veteölen.
Weihenstephaner Hefe Weissbier (1526), Tyskland, 21,40 kronor för 500 ml.

Ingredienser för 4 personer
1 aubergine
1 zucchini
1 msk salt
1 rödlök
4 tomater
200 g chèvre
2 dl crème fraiche
2 gula paprikor
2 msk olivolja + till att smörja formen
1 pkt färska lasagneplattor
1 msk herbes de Provence (kryddblandning)
1 tsk nymalen svartpeppar
Dressing:
1/2 dl hasselnötter
1 dl stora gröna oliver, urkärnade
1 msk olivolja
1 msk hasselnötsolja
2 msk pressad citronsaft
Tillbehör:
späd sallad (t ex mâche, rucola, mangold)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200˚. Skär aubergine och zucchini i 1 cm tjocka skivor på längden. Salta rikligt på aubergineskivorna och låt dem vätska ur sig på hushållspapper 15 minuter. Skär lök och tomater i skivor. Blanda chèvre med crème fraiche.
2. Skär och kärna ur paprikorna. Rosta aubergine och paprika i ugnen på en bakplåt med olivolja cirka 10 minuter (för att koncentrera deras smak). Dra skinnet av paprikabitarna när de svalnat något.
3. Smörj en gratängform. Varva aubergine, paprika och zucchini med lasagneplattor, bred på ostblandningen och lägg på tomatskivor och lök. Krydda mellan varje lager. Avsluta med lite riven chèvre och tomat. Baka i ugnen cirka 35 minuter.
4. Grovhacka hasselnötterna och rosta dem i torr stekpanna. Hacka oliverna. Blanda ingredienserna till dressingen, tillsätt hasselnötterna och servera lasagnen med blandade salladssorter.