Vegojul med vinförslag | falafelbullar och yogurtkräm
VEGETARISK MAT I JUL. Falafelbullarna serveras jämte julbordets köttbullar. Vinförslag är ett rött, fruktigt friskt vin.
När du lagar falafelbullarna är det viktigt att tänka på att mosa kikärterna noga. Bäst görs det med gaffel eftersom matberedaren gör färsen lös. I kombination med yogurtkrämen är den röda smaktråden - syra! Bästa vinet till maten har med andra ord också en skön dos fruktsyra.
Valet föll på druvan pinot noir. Då vinerna har en inbyggd elegant lätthet, fruktiga smak och goda syra. De har också, vanligtvis, smak av både örter och kryddor. Välj med egen preferens om du gillar svala toner mer (de franska vinförslagen) eller, om vinet ska ha en knivsudd sötma som kommer av solig mogen frukt som hänger med på köpet när vinet kommer från ett ursprungsland som Nya Zeeland.
Det fina med vintipsen är att de även passar ett traditionellt julbord, alltså inte vego. Och möjligheten finns att vinerna från Nya Zeeland är de bästa till maten då ett traditionellt julbord innehåller många söta rätter (av tillagning).
Recept | Falafelbullar | 6-8 portioner
Tillagningstid: cirka 40 minuter
2 burkar kokat kikärter, à cirka 400 g
1 tsk spiskummin
0,5 tsk malen koriander
1 litet ägg
2 vitlökslkyftor
0,5 kruka koriander
3-4 msk grahamsmjöl+mjöl till panering
2 dl majsolja
persiljekvistar
Serveras tillsammans med yoghurtkräm som i recept nedan
Gör så här
1. Skölj kikärterna och låt dem rinna av i ett durkslag.
2. Mosa kikärterna med en gaffel till en slät färs. Blanda färsen med spiskummin och malen koriander. Blanda i lätt uppvispat ägg, lite i taget. Färsen får inte bli för lös. Blanda i skalad pressad vitlök och finhackad koriander. Blanda i kikärtsmjölet
3. Sätt ugnen på 200 grader
4. Forma färsen till 12 runda bullar. Vänd bullarna i mjölet.
5. Hetta upp oljan i en liten stekpanna med hög kant. Bryn köttbullarna runtom, i två tre omgångar, cirka 3 minuter eller tills de får fin färg. Ta upp bullarna med hålslev och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Efterstek i mitten av ugnen cirka 5-10 minuter.
6. Garnera med persiljekvistar. Servera med yoghurtkräm.
Recept | Yoghurtkräm | 6-8 portioner
Tillagningstid: cirka 15 minuter
1 kruka bladpersilja
1 kruka mynta
2-3 vitlöksklyftor
1 jalapeño
2-3 små konserverade citroner på burk
5 dl yoghurt
2-3 krm spiskummin
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk olivolja
Gör så här
1. Finhacka persilja, mynta och vitlök. Finhacka cirka 2/3 delar av jalapeñon, skär resten av pepparfrukten i tunna skivor. Hacka citronerna fint.
2. Häll yoghurten i en bunke. Blanda persilja, mynta, vitlök och citron. Spara lite av det hackade till garneringen. Blanda i den hackade jalapeñon.
3. Smaka av yoghurten med spiskummin och citronsaft.
4. Häll krämen i en serveringsskål. Toppa med de sparade örterna, vitlök, citron och jalapeñoskivorna. Ringla över olivoljan.
Vinförslag till falafelbullar och yogurtkräm
1. Saint Clair Pinot Noir 2016 (16015)
Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 129 kr
Smak: Medelfyllig. Bärig smak med inslag av jordgubb, mogna hallon, örter och kryddor. Rostade fat med en hint kakao.
Omdöme: Mustig och stiligt generös med tydlig druvkaraktär.
Betyg: 4+
2. Hunter’s 2014 (83933)
Hunter’s Wines, Marlborough Nya Zeeland, 99 kr
Direkt doft av solmogna jordgubbar, kryddor och fat. Medelfyllig, generöst bärig smak av skogshallon, jordgubbar med inslag av röd frukt, frisk syra, mjuka tanniner och fat. Charmig och friskt vin med mjuka tanniner och tydlig druvkaraktär (pinot noir). Vinet har lagts in på Topp 10 | Pinot noir
Betyg: 3
3. Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge 2014 (5283)
Louis Jadot, Bourgogne Frankrike, 149 kr
Smak: Medelfyllig. Fruktig, röda bär, frisk smak med inslag av skog, örter, balanserade fat.
Omdöme: Bra vinval från distrikt, område stil och druva.
Betyg: 3+