Laddar annons
Recept helstekt kalkon
21 Dec, 2017

Recept helstekt kalkon

Recept helstekt kalkon. Medan vin till kalkon kan vara både vitt och rött är länken till vintipsen nyligen uppdaterade i egen lista. Recept på kalkon i detta inlägg.

Recept helstekt kalkon och vin som passar till är både vitt och rött, se länken nedan till senaste topplistan, 'Vin till kalkon'.

Som för alla matchningar mellan vin och mat är det bästa tipset att utgår från egna smakpreferenser. Ofta, smakar då vinet man "gillar" allra bäst. Och många maträtter kan faktiskt möta upp smaker från många, olika viner.

SENASTE LISTAN, Vitt vin till kalkon TOPP 10

Recept | Helstekt kalkon | 8 portioner

Tid, ca 2,5 tim
1 st kalkon, tinad eller färsk, ca 4 kg

Fyllning:
4 st äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie)
75 g smör i bitar
125 g katrinplommon
200 grödlök i bitar
2 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
2 kvistar salvia

Att pensla med:
kinesisk soja
50 g smält smör
salt & peppar

Till ugnsformen:
2 dl vatten
2 st gula lök i bitar
2 st morötter i bitar
5 st enbär, torkade

God sås till helstekt kalkon:
3 dl grädde
vetemjöl till redning
portvin eller portvinsgelé
salt & peppar

Gör så här
1. Ta ur påsen ur kalkonen.

2. Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.

3. Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter.

4. Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C.

5. Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.

6. Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska
visa  +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.

7. Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.

8. Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6. Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. 9. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150°C varm ugn.

Foto av Ekaterina Bolovtsova från Pexels