Laddar annons
Vermentino – druvan som ska bana väg för vita italienska viner
24 Feb, 2025

Vermentino – druvan som ska bana väg för vita italienska viner

Frankrike har chardonnay, Tyskland har riesling, Sydafrika har chenin blanc. Italien har en uppsjö av inhemska druvor, men ingen av dem har riktigt fått fäste i Sverige. Nu tror vinikonen Marilisa Allegrini och Master of Wine Andrea Lonardi att druvan vermentino har potential att leda vägen för de italienska vita vinerna. 

Vad gör man om man har en bit kvalitativ vinodlingsmark bara några kilometer från Medelhavskusten i Toscana? Vad gör man när man vet att marken i det här området tidigare endast använts till plantering av röda druvor och produktion av några ikoniska röda viner. När vinikonen Marilisa Allegrini ställde sig själv de frågorna år 2004 så bestämde hon sig att gå emot all logik och istället följa sin magkänsla. 

– Jag ville plantera vermentino i Bolgheri. Ingen annan hade gjort det tidigare men jag ville ha en grön druva som representerade området på ett bra sätt, och enligt mig finns det ingen annan grön druva som representerar Bolgheri lika bra som vermentino. 

Var den första som planterade vermentino i Bolgheri

Det är en kylig onsdagskväll i Stockholm när Marilisa Allegrini sätter sig i ett provningsrum hos sin svenska importör. På andra sidan av det avlånga bordet sitter Andrea Lonardi som har titeln Master of Wine och som sedan mindre än ett år tillbaka är vd och ytterst delaktig för vinmakningen hos Marilisa Allegrini Group. Han ritar febrilt med en blå kulspetspenna på ett A3-papper för att försöka visa hur de olika jordmånerna i Bolgheri ser ut och hur nivåskillnaderna spelar roll för odlingarna. 

Marilisa Allegrini, hennes två döttrar och Andrea Lonardi
Marilisa Allegrini, hennes två döttrar och Andrea Lonardi.

– När Marilisa valde att plantera vermentino år 2004 så var hon den första som planterade druvan i Bolgheri. I dag finns det väldigt många producenter som gör det, och det är ikoniska producenter, berättar Andrea Lonardi. 

Om namnet Allegrini låter bekant så är det för att Marilisa under flera decenniers tid arbetat hårt för att föra utvecklingen framåt i Valpolicella, och därför har hon även fått smeknamnet ”Lady Amarone”. Hon är i dag en av de absolut främsta ikonerna inom den den italienska vinindustrin. År 2001 valde hon att köpa uppemot 100 hektar mark i Bolgheri i Toscana, och bara några år senare så bestämde hon sig för att plantera vermentino. Det är just den toscanska satsningen som har hennes fulla fokus sen drygt ett år tillbaka genom det relativt nybildade Marilisa Allegrini Group.

– Jag kunde valt chardonnay men för mig handlade det om att hitta en italiensk druva, en druva som jag kunde vara stolt över och som representerade Toscana. 

"Jag tror inte folk i Sverige känner till vermentino"

Att italienska vita viner allt som oftast står i skuggan av de röda vinerna är ingen överdrift. Det stövelformade landet har blivit världskända för sina röda viner, och samtidigt som druvor och viner som nebbiolo, barolo, amarone, chianti classico och brunello di montalcino ett världskänt rykte, så har de gröna druvorna och vinerna inte alls följt samma utveckling. Men det håller på att ändras nu. Vi i Sverige förknippar främst italienska vita viner med pinot grigio och trebbiano, vilket är en missvisande bild om du frågar Andrea Lonardi. 

  • Fynd 2025
    Solosole

    Solosole

    Vermentino, 2023
    italienItalien
    750 ml
    14%

    Vermentino är lite av Toscanas stolta gröna druva. Här får vi ett lysande exempel på hur fantastiskt bra vermentino kan vara. Ett fruktigt och örtigt vin med spänstig frisk frukt där persikan, de nyplockade örterna, basilikan, passionsfrukten, fläderblommorna och mineraliteten kommer fram. Piggt, friskt och läskande rakt igenom. Ett riktigt bra val om du vill upptäcka vad Toscana går för när det kommer till vitt vin. 

    91
    199 kr

– Det finns så otroligt mycket mer inhemska druvor än så, men allt handlar om kommunikation. Jag tror inte folk här i Sverige till exempel känner till vermentino, arneis, grillo eller ribolla gialla. I stort sett i varje italiensk vinregion så finns det inhemska druvor som man värnar om och som man jobbar aktivt med. 

På A3-pappret fortsätter Andrea Lonardi att rita upp en karta över Italien. 

– Här uppe i Piemonte hittar vi timorasso, gavi och arneis. Här borta i Marche så har vi verdicchio. På Sicilien här nere har vi grillo, cataratto, zibibbo och carricante. 

En kombination av sauvignon blanc och riesling

Den blå kulspetspennan får arbeta febrilt medan Andrea drar streck mellan de olika regionerna och skriver namn på de många italienska gröna druvsorterna. 

– Som sagt, allt handlar om kommunikation. Om man inte pratar om dessa druvor och dessa viner så kommer man aldrig heller lära konsumenterna vad de här vinerna handlar om. 

– Jag kan med handen på hjärtat säga att vermentino är en helt otrolig druva som har exakt den karaktären som vindrickare i Sverige tycker om. Druvan är en perfekt kombination av sauvignon blanc och riesling, och då får man chenin blanc om du frågar mig. Men i vermentino får vi en mer vaxig textur, och dessutom får vi mer mineralitet från Medelhavet.

Vermentino odlingar
Odlingar av vermentino i Toscana.

Det är dock inte enbart Andrea Lonardi och Marilisa Allegrini som tror på vermentino som en druva som kan sätta italienska vita viner på världskartan, utan även siffrorna i Italien talar sitt tydliga språk. De senaste tre åren är vermentino den druva som ökat mest i produktion i hela Italien, både bland de röda och bland de gröna druvorna. 

– Det här vinet, Solosole, det är för mig en äkta bild av hur vermentino från Bolgheri och Toscana ska smaka och vara. Fråga Marilisa vad hon kommer dricka på lördag kväll när hon bjuder över sina vänninor?

– Det är vermentino, utan tvekan, inflikar Marilisa själv från andra sidan bordet. Jag kommer ihåg den första årgången vi fick fram av vinet, det var 2006, och i stort sett alla viner var korkade. Vi valde därför att gå över till skruvkork på en stor del av vinerna. Jag har flaskor kvar från alla tidigare årgångar, och då och då öppnar vi upp dessa och det visar sig att de går att lagra otroligt länge. 

"Det var inte många som trodde på vermentino"

Även om Marilisa Allegrini har smeknamnet ”Lady Amarone” så är det Bolgheri och Toscana som har en stor del av hela hennes fokus nu. Totalt produceras 100 000 flaskor Solosole varje år, vilket är en rejäl ökning från de första åren då produktionen var väldigt liten. 

– Det var inte många som trodde på vermentino på den tiden men intresset ökar hela tiden. Allt fler börjar odla druvan, inte bara i Toscana utan i andra delar av landet också, vilket är väldigt kul, fortsätter Marilisa Allegrini. 

Vermentino-klasar på Sardinien
Vermentino-klasar på Sardinien

Enligt Andrea Lonardi så har han även märkt hur intresset i Italien bland konsumenterna ökat de senaste åren. Han tror att ett sätt att få ut mer kunskap och kommunikation om druvan och vinerna är genom att turisterna som besöker landet faktiskt dricker vermentino och lär sig mer om det på det sättet. 

– Varför är Lugana så stort i Tyskland? Jo, för att tyskarna under många års tid åkt till Gardasjön, druckit Lugana och lärt sig älska det. Det är inte svårare än så. Jag tror det är ett sätt för vermentino att nå ut till fler konsumenter internationellt. I USA till exempel är vermentino väldigt populärt, och jag tror att det finns en framtid för druvan även i Sverige. 

Övertygade om att vermentino är framtiden

– Varje år brukar jag gå till några seriösa vinbarer i Rom och Milano för att se vilka viner de erbjuder på glas och flaska. Jag åker alltid dit själv och sitter där ett tag för att se vad folk beställer. För 10 år sedan var det bland de vita vinerna fiano, pinot grigio, gavi och friulano. Nu är det vermentino, ribolla gialla, timorasso, grillo och greco. Trenderna ändras och så gör intresset också. 

Italienska vita viner kommer nog alltid stå i skuggan av de röda vinerna, och det är så den italienska vinhistorien alltid sett ut. Men Andrea Lonardi och Marilisa Allegrini är övertygade om att druvan vermentino är framtiden. 

– Det är en medelhavsdruva som älskar vårt klimat, och vi ser allt fler franska producenter i södra Frankrike plantera den. Där heter den dock rolle. Den är populär på Korsika, på Sardinien och även i Spanien finns det vissa som planterat den. Det är en druva för framtiden, avslutar Andrea Lonardi. 

  • Fynd 2025
    Solosole

    Solosole

    Vermentino, 2023
    italienItalien
    750 ml
    14%

    Vermentino är lite av Toscanas stolta gröna druva. Här får vi ett lysande exempel på hur fantastiskt bra vermentino kan vara. Ett fruktigt och örtigt vin med spänstig frisk frukt där persikan, de nyplockade örterna, basilikan, passionsfrukten, fläderblommorna och mineraliteten kommer fram. Piggt, friskt och läskande rakt igenom. Ett riktigt bra val om du vill upptäcka vad Toscana går för när det kommer till vitt vin. 

    91
    199 kr